ANNONS

Statsministern öppnade Agromek

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen höll ett öppningstal på Agromek som slog upp portarna i dag klockan 09.00. Denna första mässdag är det öppet ända till 21.00. De andra dagarna är det 9 till 17 som gäller och sista mässdag är på fredag den 3 december. Antalet utställare är 517 stycken och i fjol besöktes mässan av 38 641 personer. Det var inte så många sett i ett historiskt perspektiv och berodde sannolikt mycket på den avmattning som skedde i danskt lantbruk under fjolåret. Året innan, 2008, kom det nämligen 51 601 personer till Agromek.
Agromek har förändrats mycket de senaste åren och bland annat flyttat från tidig vår till höst. Mässan arrangeras varje år men är lite bredare vart annat år. I år är det ett sådant år vilket innebär att det är fler tillverkare och genealagenter för fältmaskiner och traktorer som medverkar. Det finns även mycket inom energiproduktion och park, grönyta och anläggning på Agromek nuförtiden.
Viktigast är dock utrustning för animalieproduktion och eftersom dansk grisnäring står inför stora förändringar till fäljd av en ny djurskyddslag som börjar gälla den 1 januari 2013 är intredning till grisar hett.
Det är sinsuggorna som måste gå i lösdrift i framtiden vilket innebär en del förändringar.
Företaget Funk har tagit fram en ny bakgrind till sina befintliga sinsuggeboxar för att anpassa gamla stallar till de nya reglerna. Men det räcker inte med att montera en ny grind. Lantbrukaren måste även ta bort varannan rad sinsuggebås i stallet för att göra en tillräckligt stor lösdriftsyta. Det innebär att danska lantbruk står inför stora investeringar för att ha kvar samma mängd grisar i produktion även efter den 1 januari 2013.
Ett annat problem som dansak grisproducenter tamps med är ammoniakavgången från stallar och flera av de nyheter som visas på Agromek handlar om stallventilation med ny effektiv luftrening.
En annan viktig sak som både handlar om animalieproduktion och växtodling är gödselspridning. På Agromek fanns en mängd stora flytgödseltunnor vilka har stor kapacietet. Nackdeln blir naturligtvis även stor markpackning. Ett sätt att klara problemet är fasta körspår och då behöver man breda ramper eller myllningsaggregat. Att bygga en ramp med släpslangar med 24 meters arbetsbredd har tillverkarna klartat länge, nu är utmaningen myllningsaggregaten.
Här blir det problem redan vid 12 meter då ett sådant aggregat innebär att ekipaget är 3 meter brett och 4,5 meter högt i transport, om aggregatet fälls ihop i tre delar. Det man nu undersöker är om man kan ha flera sektioner alternativt som danska Harsø gjort, ha myllningsaggregatet som en egen vagn efter tunnan.
Från Sverige såg vi bland annat Swede Loader som ställde ut för första gången på Agromek. Swede Loader är en lastare som monteras i traktorns trepunktslyft. Företaget har sålt denna produkt i Sverige under ett antal år och har nu även en dansk representant.
Ensilage i små balar verkar vara intressant för många. På mässan fanns såväl kombipressar för små rundbalar, under en meter i diameter samt system som pressar och plastar in små fyrkantsbalar. Gemensamt för dessa är att fodret blir dyrt eftersom maskinerna är relativt dyra och kapaciteten liten.

Från vänster, Staffan och Wilhelm Schlager från svenska Swede Loader tillsammans med sin nya danska representant för den sinnrika lastaren, Rune Rasmusen.

Amerikanska Great Plains köpte tidigare i år brittiska Simba. På Agromek stod de båda fabrikaten i samma monter.

Breda flytgödselmyllare för stor kapacitet och färre antal spår. Problemet med bred myllare är att hantera dem vid transport.

Nederländsk kombipress för små rundbalar.

Den här småbalspressen från Massey Ferguson är ombyggd av en nedeländsk firma så den även kan plasta in balarna. De pressade balarna lyfts upp av en transportör längst bak på pressen för att hamna i inplastaren. När svepningen är klar läggs de ut på fältet.

Ny snabb traktor från JCB, Fastrac 3230.

Relaterade artiklar