Stor efterfrågan gav ny utbildning
Utbildningen ”Konsten att prova honung” är en satsning från Svenska Bin med målet att biodlare och honungsproducenter ska inspireras och stärkas i att själva hålla provningar för sina kunder. Nu finns den också att ta del av digitalt på YouTube.
Svensk binäring har det lite kämpigt med honungskopior som kommer in på marknaden, det vill säga produkter som säljs som honung men som inte är det. Det har medfört att branschorganisationen Svenska Bin gjort en del för att öka kunskapen om honung.
– Biodlarna som varit med på utbildningarna har varit enormt engagerade och många har berättat hur de direkt sett nyttan och använt kunskaperna i egna provningar på hemmaplan, berättar Sanna Ohlander, som varit projektledare för Svenska Bin.
Genom filmen kan detta nu spridas till ännu fler biodlare. Utbildningen erbjuder biodlare att bli smaksäkra och öva sig i att uppleva, gestalta och beskriva skillnaderna mellan våra olika svenska honungssorter. Honungens smak påverkas av plats, säsong och nektarkälla.
– Med inspirerande och väl förberedda provningar så ökar vi värdet på den svenska honungen, säger Malin Landqvist, matkreatör, kock och sommelier som arbetat tillsammans med Svenska Bin för att sprida kunskap kring honung och sensorik.
– Alla larm om importerad fuskhonung som varit i media denna sommar visar att det behövs mer kunskap om vår lokala honung, menar hon.
– Jag tror inte folk i allmänhet vet hur spännande sorter som finns här i landet, och hur stor smakrikedom vår svenska flora bjuder på. Allt från den ljusa lindhonungen med arom av mint till den kraftfulla mörka ljungen som kommer nu på hösten. Det är vår mission att sprida kunskap om Honungslandet Sverige. Det är otroligt viktigt att vi väljer riktig honung, en produkt som kommer 100 procent från bina, och inte är utspädd eller förfalskad.
Under totalt sex provningar testades fem sorter – från mild till stark. Dessutom provas flytande, kristalliserad, och ympad* av samma sort samt en så kallad fuskhonung.
Utbildningen består av en teoretisk del om sensorik och konsten att hålla en provning samt hur man bäst kombinerar mat och honung. Dessutom testades honungssorter praktiskt utifrån doft, smak och utseende.
Totalt har nära 250 biodlare deltagit
Utbildningsturnén runt landet har haft stopp på Trädgårdsmässan i Stockholm, Ulriksdals värdshus i Stockholm, Långbro gård i Mölnbo, Sörmland, Stabergs bergsmansgård utanför Falun, Skåne Food fest på Sofiero, Botildenborg i Malmö, Aspö gård i Skövde, Naturcentrum i Linköping. De sista två utbildningarna hölls på Poppels bryggeri i Göteborg och på Bryggeriet i Stockholm.
Att möta kunder och visa den lokala honungens kvaliteter ökar möjligheterna att lära konsumenterna skillnaden mellan äkta och falsk honung.