Stor efterfrågan på traktorer i Sverige
Registreringsstatistiken speglar inte den verkliga traktorförsäljningen i Sverige. Långa leveranstider medför att registreringarna släpar efter. Därmed är det fel att säga att försäljningen minskat med nästan 19 procent i år jämfört med i fjol. Det säger företrädare för lantbruksmaskinbranschen.
– Vi har orderböckerna fulla men har leveranstider på över ett år, säger en återförsäljar-vd, som vill vara anonym.
Han berättar att intresset för att investera är stort och när det gäller redskap går försäljningen just nu mycket bra.
Tittar man på försäljningen och registreringsstatistiken i andra länder skiljer det en del. Det räcker att gå till grannlandet Danmark så ligger registreringarna på samma nivå i år som i fjol vad gäller traktorer. Anledningen är att danska lantbrukare inte väljer utrustning lika omsorgsfullt till sina nya traktorer som svenska lantbrukare gör. Därmed kan danska återförsäljare köpa på sig traktorer och maskiner i god tid och leverera från lager. Generellt sätt är svenska traktorer betydligt mer välutrustade än snittet i Europa, vilket medför att varje enskild traktor behöver beställas från fabrik i samband med att en kund köper den hos en återförsäljare.
Återförsäljaren som Lantbruksnytt pratade med utesluter inte att en del svenska lantbrukare framöver i större utsträckning tvingas acceptera en traktor som den står hos återförsäljaren, trots att specifikationen kanske inte är exakt som önskas. Anledningen är att det framöver kan bli fler akuta affärer när en traktor brinner, blir stulen eller havererar och det finns inte heller mycket begagnat att tillgå i dag.
– Det finns ju några importörer med ganska stora lager av nya traktorer som kan tjäna lite på nuvarande situation.
Läs om den svenska traktorförsäljningen vad gäller registreringar här.