ANNONS

Stora lantbruk satsar på industriell hampa

Tre av Gotlands större lantbrukare ingår avtal med Hemp Innovations Europe om att använda bolagets plattform för odling av hampa. Det är resultatet av en strategisk satsning att starta odling av industriell hampa i större skala och utveckla bioprodukter för industrin och konsumenter.

Odling av hampa har goda förutsättningar att bli en mycket lönsam gröda för lantbrukarna och bidrar också till radikalt minskade koldioxidutsläpp.
– Jag är övertygad om att Sverige kommer att följa efter den internationella trenden med en snabb tillväxt för industriell hampa inom flera områden. Hampan har många användningsområden och är förhållandevis billig att odla. Att den växer snabbt, och konkurrerar ut ogräs, och därmed tar bort behovet av bekämpningsmedel gör den mycket lönsam för lantbrukare. Sammantaget talar det för en gynnsam tillväxt för industriell hampa säger Clas Dahlen, vd och grundare av Hemp Innovations.

Snabb global tillväxt
Marknaden för industriell hampa har vuxit kraftigt internationellt, och beräknas uppgå till motsvarande 188 miljarder kronor 2027, enligt Forbes. Det motsvarar en årlig genomsnittlig tillväxttakt på 21,6 procent under åren 2022 – 2027.

Odling av industriell hampa har tagit rejäl fart runt om i världen, inte minst i USA där intresset är mycket stort. Förklaringarna är flera. Den snabbväxande hampaväxten lämpar sig för flertalet tillämpningar, som byggmaterial, biobränsle, proteinrik mat och som substitut för plast samt olika former av kompositmaterial. Till det kan läggas ett allt viktigare miljöargument då växten absorberar stora mängder koldioxid. Dessutom kan hampan i många fall användas som en bioprodukt och insatsvara i tillverkningsindustrins strävan att vara en del i en ekologiskt cirkulär omställning.

Stort intresse från industrin och lantbrukare
– Vi ser att stort intresse för industriell hampa. Därför blir det extra viktigt när tre av Gotlands större jordbruk gör en strategisk satsning och odlar hampa med oss, fortsätter Clas Dahlén

Flera lantbrukare på fastlandet har även anslutit sig till verksamheten och bolaget räknar med att odla upp emot 60 hektar i östra Sverige under 2024.
– Vi ser att hampan har en mycket stor potential efter att utvärderat grödan i fjol. Extra roligt är att det är en vårgröda på Gotland, som passar bra på våra myrmarker. Att det är ekonomi i grödan, att den har sådan potential för miljön och klimatet gör den även mycket intressant att odla. Fröna är dessutom mycket nyttiga att äta. Att inte behöva använda bekämpningsmedel är ett stort plus, säger Jacob von Corswant, ägare av en av Gotlands större jordbruksfastigheter, Skäggs Gård, och fortsätter:
– Växten har historiskt odlats här på Gotland i stor skala, och även på min gård som har gott om myrmarker.

Bättre miljö
– Jag är glad över att flera av Gotlands lantbrukare börjar med odling av hampa. Det är en gröda med potential att bidra till ökad lönsamhet till lantbruket och bidra med lösningar på andra utmaningar för lantbrukare, Samtidigt som vi bidrar till en bättre miljö. En etablering av en odling av hampa kan dessutom bidra till den regionala utvecklingen på Gotland och i Sverige, säger Andreas Nypelius, ordförande för LRF Gotland.

Relaterade artiklar