Stora skillnader i lammgårdars miljöpåverkan
Forskningsresultat visar mycket stora skillnader mellan olika lammgårdars miljöpåverkan. Skillnaderna har inte med produktionsformen att göra utan med gården i sig. Nyckeln till minskad miljöpåverkan ligger i att öka utbytet av kött och minska mängden insatsvaror och utsläpp.
Tio svenska gårdar jämfördes i studien. De jämförda produktionsformerna var konventionellt höstlamm, konventionellt vårlamm och ekologiskt lamm. Det var mycket stora skillnader mellan gårdarnas miljöpåverkan. Skillnaderna, även inom samma produktionsform, överskuggade skillnaderna mellan de olika formerna. Till exempel varierade växthusgasutsläppen kraftigt mellan olika gårdar, från 11 till 26 kg CO2-ekvivalent per kg kött.
– Den stora spridningen i miljöpåverkan tyder på att det finns stor förbättringspotential för många gårdar, bevisligen går det ju att producera lammkött med lägre påverkan, säger Ulf Sonesson, SIK, Institutet för livsmedel och bioteknik.
För att minska gårdens totala miljöbelastning per kg kött behöver man uppmärksamma både insatsvaror och utsläpp, samt utbytet av kött och skinn.
Exempel på förändringar som ökar utbytet av kött:
Minska alltför tidig dödlighet
Öka fruktsamheten
Snabbare tillväxt
Exempel på åtgärder som minskar mängden insatsvaror och utsläpp:
Använd grovfoder av god kvalitet
Undvik soja i fodret
Minimera foderförluster och överutfodring
Minimera kväveförlusterna från stallgödsel
Använd inte överoptimala gödselgivor
Dessutom är det fördelaktigt om så mycket som möjligt av djuret kan tas till vara och göras värdefullt.
Forskningsprojektet har finansierats av Stiftelsen Lantbruksforskning.