ANNONS

Större efterfrågan på rådgivning om byggnation, grovfoder och underhåll av diken

Intresset för att delta i Greppa Näringen har under våren och sommaren 2024 ökat för flera av rådgivningsbesöken. Bland annat ser vi en större efterfrågan på rådgivning om att bygga nya stallar och att höja kvaliteten på grovfodret. Även rådgivning om underhåll av diken har ökat. Totalt rör det sig om en ökning om mer än 10 procent jämfört med föregående år.

Greppa Näringen erbjuder ett stort antal olika rådgivningar. Lantbrukarens intresse för besöken varierar beroende på produktionsinriktning och var i landet gården finns. Tillgången till rådgivare med specifika kunskaper och länsstyrelsens prioriteringar vid upphandling i det aktuella länet har också betydelse för vilken rådgivning som utförs.

Omvärlden påverkar
Även omvärldsfaktorer påverkar intresset för rådgivningen. När det nya miljöstödet Precisionsjordbruk planering lanserades 2023 ökade till exempel efterfrågan på rådgivningar med beräkning av växtnäringsbalanser. När ett mejeriföretag premierade beräkning av kväveeffektivitet, så ville många göra rådgivningen ”Endags utfodringskontroll” som innefattar en sådan beräkning. Under förra året började kommunerna kräva att växtodlare inom vattenskyddsområden, i sin tillståndsansökan, beräknar risken för resthalter av växtskyddsmedel i dricksvatten med det uppdaterade programmet Macro-DB 5.0. I samband med detta så ökade antal rådgivningar om ”Växtskydd i vattenskyddsområde”.

Rådgivningar som ökat 2024

Rådgivningar som ökade mest under första halvåret 2024:

Byggplanering
Underhåll av diken
Grovfoderodling

Rådgivningar som ökade, men i något mindre grad:

Kvävestrategi för gårdar med organisk gödsel
Växtskydd – hantering
Biologisk mångfald i åkerlandskapet
Våtmarksplanering
Uppföljningsbesök – rådgivning
Rådgivningar som minskade något jämfört med våren 2023 var bland annat beräkning av växtnäringsbalanser och rådgivning om gårdens klimatpåverkan.

Rådgivningen varierar beroende på lantbrukets struktur
Det är viktigt att utbudet av rådgivning anpassas till lantbrukets behov i olika delar av landet beroende på vilka grödor som odlas, om djurgårdar dominerar, eller det faktum att klimatet skiljer mycket mellan södra och norra Sverige.

Under 2024 genomfördes flest rådgivningar i de stora lantbrukslänen Skåne, Västra Götaland och Östergötland. I dessa län gjordes också i högre grad många växtnäringsbalanser men även rådgivning kring frågor om växtodlingen.

I förhållande till länens tilldelning av medel gjordes det procentuellt sett många besök i Kalmar, Kronobergs, Jönköpings och Västernorrlands län. I Smålandslänen var intresset stort för grovfoderodling och för kvävestrategi på djurgårdar. Där fanns även en stort intresse för rådgivning kring stallarnas utformning för att minska avgången av ammoniak och växthusgaser vilket hänger samman med länens omfattande djurproduktion.

Grupprådgivning
Vid sidan av den enskilda rådgivningen erbjuder Greppa Näringen nu även grupprådgivning kring kväveoptimering i spannmål och i vallar. Vid olika träffar diskuteras hur tillförseln av växtnäring kan anpassas för att uppnå jämnare kvalitet och större skördar, samtidigt som klimatpåverkan och risk för utlakning minskar. Olika former av precisionsverktyg presenteras under gruppträffarna.

Fortsatt utveckling
Under hösten 2024 erbjuds den nya rådgivningen Hållbarhetsanalysen i de flesta län och 2025 kommer en ny rådgivning kring gårdens vattenförsörjning att lanseras. Enskild rådgivning kring gårdens förutsättningar för att framställa biogas har funnits några år inom Landsbygdsprogrammet, men kommer under nästa år att integreras i Greppa Näringen. Även kurser om sparsam körning och gruppaktiviteter kring biogas kommer att ingå i Greppa Näringen från och med 2025.

I takt med att lantbrukets behov och samhällets krav ökar, ser vi att Greppa Näringen fortsatt fyller en funktion genom att ta ett helhetsgrepp om gårdens miljö- och klimatarbete för en livskraftig produktion.

Relaterade artiklar