Större skördar – men bara på pappret
Enligt danska lantbrukare har skördenivån i vårkorn inte ökat alls under de senaste 30 åren och de är besvikna på förädlingsindustrin. I en intervju i Effektivt Landbrug visar de dokumentation från sina gårdar som visar på skördenivåer mellan 5,3 och 7,2 ton mellan åren 1977 och 2012. Det finns ingen trend i resultaten som visar att skörden ökat eller minskat under perioden, utan skörden varierar upp och ner mellan årtalen beroende på årsmånen.
Näringstillförseln är inte heller något problem då den varit ungefär den samma hela tiden, 110 kg kväve per hektar.
Lantbrukarna har följt med i utvecklingen och odlat nya sorter som kommit ut men även ibland gått tillbaka till gamla. De anser många gånger att de äldre sorterna gett bättre resultat än de nya.
Från förädlingsindustrin är man förvånad över lantbrukarnas reaktion då de sett en årlig skördeökning på i snitt 1 procent över tiden.
Företrädare från förädlingsindustrin anser att de uteblivna skördeökningarna ute hos lantbrukarna beror på mindre kvävegivor, försämrad markstruktur samt extremare väderlek.
Uppgiften om att förädlingen inte skulle vara effektiv avfärdar de med att i årets försök har de som exempel skördat den nya kornsorten Columbus i nivån 9 ton per hektar.