ANNONS

Storsatsning på biogas

Den 25-26 april samlas över 350 biogasaktörer från hela Skandinavien i Fredrikstad, Norge, för att tillsammans lyfta biogasbranschen.
Det är dags för Skandinaviens Biogaskonferens 2018. Ett tillfälle som också blir en ”grand finale” för det treåriga jätteprojektet Biogas2020, där Innovatum är projektledare.

För Innovatums del är Biogas2020 det mest omfattande projektet någonsin där man varit Lead Part. 35 olika parter från Sverige, Norge och Danmark ingår i projektet, som har pågått i snart tre år och avslutas i juni 2018. Finansiering sker med hjälp av EU:s regionala strukturfondsprogram Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerrak (ÖKS).

Skandinaviens Biogaskonferens 2018 som nu hålls i Fredrikstad är den tredje och sista konferensen som arrangeras under projekttiden. Här får deltagarna möjlighet att lyssna på över 30 föreläsningar, mingla bland cirka 30 utställare och delta i workshops och studieturer.

En uppskattad del av konferensen är match-making, där det finns möjlighet att träffa intressanta affärspartners, kunder och leverantörer.

“Många framsteg”

I samband med konferensen kommer också mer än 30 olika delprojekt och resultat från Biogas2020 att presenteras i form av en slutrapport i populärversion. Slutrapporten delas ut till alla konferensdeltagare.

– Där framkommer tydligt hur många framsteg som gjorts inom olika områden under de här tre åren, säger Fredrik Grund från Innovatum som är projektledare för Biogas 2020.

– Tack vare Biogas2020 har viktiga beslut fått en skjuts i många kommuner, och genom forskning och utveckling har bättre förutsättningar för biogasmarknaden skapats, lokalt och regionalt.

Han nämner ett par högaktuella exempel där Biogas2020 varit en del i de processer som nu lett fram till viktiga beslut:

  • Grönt ljus för den danska kommunen Samsö att bygga en biogasanläggning. Något som betyder enormt mycket för kommunen i sin satsning på cirkulär ekonomi för hela ön, där den nya biogasanläggningen blir själva navet.
  • Under 2018 ska fyra nya tankstationer byggas i de svenska småkommunerna Strömstad, Bengtsfors, Mellerud och Dals Ed. Det blir ett lyft för landsbygden, både när det gäller lokal produktion och lokal konsumtion av biogas.
Relaterade artiklar