Ny strategi för Agco
Just nu pågår pressmöte med Fendt i Martoberdorf i Tyskland. Mycket handlar naturligtvis om de nya produkter som numera finns som varumärket Fendt. Det är rundbalspressar från Lely-fabriken i Nederländerna samt bandtraktorn och växtskyddssprutan från Challenger. Även de senare tillverkas i Nederländerna medan bandtraktorerna tillverkas i USA.
Som vi tidigare rapporterat om kommer Challenger att säljas i sitt vanliga varumärke och med gul färg runt om i världen utom i Europa där alla dessa produkter numera blir gröna och heter Fendt.
Martin Richenhagen, koncernchef på Agco, berättar att Fendt alltid ska vara det tekniskt ledande fabrikatet inom koncernen och att mycket satsas i fabriken i Marktoberdorf. Han konstaterar att konjunkturen nu vänder uppåt i världen och att försäljningen av traktorer och lantbruksmaskiner ökar.
När det gäller Lely-fabriken i Nederländerna, som Agco köpte tidigare i år, kommer det att tillverkas maskiner som Fendt, Massey Ferguson och Lely där.
Det berättar Rob Smith, ansvarig för Agco i Europa, Afrika och Mellanöstern. Han berättar vidare att Agco hela tiden håller ögonen öppna för köp av nya maskinfabriker.
– Men vi är noga med det vi köper. Det ska passa in och det ska vara till salu.
Agco har nu produkter inom traktorer, tröskor, vallmaskiner och växtskyddssprutor men saknar redskap för jordbearbetning, sådd och gödsel.
Rob Smith utesluter inte att Agco utvecklas vidare med maskiner inom dessa områden.
Se intervju med Rob Smith här på Lantbruksnytt webb TV inom kort och där berättar även Henrik Westin, produktchef för Fendt på Lantmännen Maskin hur de nya produkterna från det märket passar i den svenska marknaden.
Men det handlar inte bara om nya varumärken inom Agco utan även hur dessa ska marknadsföras.
Agco slog för två år sedan fast en strategi som skulle gälla överallt i världen, som i princip byggde på att Fendt, Massey Ferguson och Fendt skulle säljas i olika kanaler i varje land.
Försäljningsnedgången under de senaste åren har fått Agco att tänka om och nu blir det olika upplägg i olika länder. Som exempel är ju Lantmännen Maskin generalagent för hela Agcos program i Sverige medan Massey Ferguson därefter säljs i en egen organisation av återförsäljare. Mindre marknader får således lite fler av Agcos varumärken i samma organisation medan större marknader får mer uppdelade kanaler. På vissa marknader har ett av Agcos varumärken en mer framskjuten position, som exempel Massey Ferguson i Storebritannien, och då får det varumärket en egen kanal där.