Stressade ekoproducenter vill ha ökat stöd
Ekologisk produktion har det lite tuffare just nu då livsmedelspriserna stiger och allt färre anser sig ha möjlighet att betala mer för ekologiska livsmedel jämfört med konventionella. Av den anledningen anser nu en del företag och privatpersoner att ytterligare stöd ska ges till ekologisk produktion.
Krav, Organic Sweden och Ekomatcentrum går nu tillsammans ut och föreslår sänkt moms på ekologisk mat. Man menar att det skulle gynna både konsumenter, miljö och klimat. Enligt deras förslag ska momsen på ekologiska livsmedel minska från som i dag 12 procent på all mat till endast 6 procent på det ekologiska.
Hur mycket stöd ska ekologisk produktion få? De får redan i dag mer produktionsstöd via Jordbruksverket jämfört med konventionellt lantbruk. Produkterna betalas till ett större pris även om det inte alltid är motiverat. Som exempel betalar mejerier i dag drygt 51 öre mer för den ekologiska mjölken även om de inte kan sälja den dyrare än den konventionella till butik. Ekologisk mjölk är en förlustaffär för mejerier i dag och mejerier önskar att ekologiska producenter ställer om till konventionell drift.
Det finns inte heller någon fastställd vetenskap som säger att ekologisk produktion är bättre för klimat och miljö än konventionell produktion, däremot har det framkommit viss fakta att det faktiskt är tvärt om. Det bygger på att konventionell produktion har betydligt större avkastning i förhållande till insatserna.
Varje lantbrukare, livsmedelsproducent och butik ska naturligtvis producera och sälja det de anser är bäst och mest lönsamt. Men det ska naturligtvis ske på marknadsmässiga villkor.