Svegros nya förpackningar minskar plastanvändandet med 70 ton
Svegros färska ekologiska örter och svenskodlade sallat får en ny, unik förpackning –framtagen av Svegro själva. Genom att använda återvunnen plast så kan de nya gröna krukorna och trågen från Svegro, till skillnad från vanliga svarta plastkrukor, återvinnas och bli del av ett cirkulärt, hållbart system.
Svegro är det enda företaget i Sveriges ört- och sallatsodlares branschorganisation som skrivit under Plastinitiativet 2022. Det lanserades av Dagligvaruleverantörers Förbund, DLF med syftet att öka graden av materialutnyttjande för just plastförpackningar.
Kristin Orrestig är chef för varuförsörjning på Svegro, hon har utfört flera hållbarhetstester med olika slags förpackningar.
– En miljövänlig plastförpackning ger en hållbarhet på nio till tio dagar. I de tester vi genomfört har vi sett att pappersförpackningar förkortar livslängden för exempelvis basilika med två till tre dagar, en skillnad på nästan en tredjedel. Det är viktigt att se hela kedjan för svinn, från växthus till kök. Därför har vi valt att fokusera på att plasthanteringen blir cirkulär, säger hon.
Kristin Orrestig har studerat polymerkemi, läran om utvinning av polymerer (plaster). Svegros nya förpackning är resultatet av hennes intresse tillsammans med noggrant testande i växthusen.
– Vår nya gröna, cirkulära förpackning är en del av Svegros långsiktiga tänk och höga produktkvalitet. Vi är marknadsledande inom färska ekologiska örter och vill gärna att vårt hållbarhetsarbete ska gynna hela branschen. Plasten medför att vi har möjlighet att bevattna trågen innan vi skickar iväg örterna och dessutom att man kan vattna i butik. Det leder till längre hållbarhet och att svinnet minskar både för butikerna och konsumenterna, säger Kristin Orrestig.
Svegros nya förpackning har ett tunnare plastsvep runt örter och sallat jämfört med tidigare. De nya krukorna, trågen och tunnare plastsvep leder fram till ett minskat plastanvändande på 70 ton per år, vilket motsvarar 4,4 miljoner bärkassar i plast.
Svegro fortsätter på detta sätt att erbjuda goda, hälsosamma produkter kryddade med inspiration och kunskap – nu med mindre miljöpåverkan.
Svegro har sitt huvudkontor på Färingsö utanför Stockholm. Bolagets majoritetsägare är familjen Norman som grundade Svegro 1960. Vi odlar ekologiska färska örter och sallat i kruka samt packar potatis året om. Under 2019 initierades Svegros arbete inom innovation och förädlade smakrika och hållbara produkter. Som ledande inom existerande kategorier driver Svegro ett aktivt arbete med att ständigt utveckla nya produkter med hållbarhet i fokus och för att sprida inspiration och kunskap till alla som har ett passionerat matintresse med vårt varumärkeslöfte ”Ärliga smaker som växer”. Svegro omsätter ca 300 mkr och har ca 90 anställda.