– Efterfrågan på skogsindustrins produkter har påverkats av den globala ekonomiska avmattningen med bland annat ett minskat byggande. Det är delvis en naturlig följd efter några år av stark tillväxt. Inbromsningen i ekonomin förstärks av handelskonflikter, som bland annat har lett till ökade tullar, lägre effektivitetsvinster av global handel och ökad osäkerhet, säger Kerstin Hallsten, chefsekonom på Skogsindustrierna.
– Exporten av trävaror till Europa har fallit med sju procent, varav exporten till Tyskland har minskat med cirka 20 procent. Det har delvis kompenserats av en stigande export till Egypten på drygt 70 procent och till USA på drygt 30 procent, säger Jacob Andrén, analytiker inom trävaror på Skogsindustrierna.
Granbarkborreangreppen i Europa och Sverige har lett till ovanligt höga avverkningsnivåer. Det är därför ett stort utbud av grantimmer och den totala produktionsnivån på svenska sågverk är nu på 19 miljoner kubikmeter i årstakt, vilket är den högsta nivån på 10 år.
– Produktionen av granträvaror sticker ut med en ökning på sex procent medan furuproduktionen ligger på oförändrade nivåer jämfört med föregående år, säger Jacob Andrén.
De ljusaste siffrorna för svensk skogsindustri visar svensk marknadsmassa upp. Marknadsmassa är den massa som bruken tillverkar för extern försäljning till skillnad från den massa de tillverkar för den egna pappersproduktionen.
– Hittills i år har det skett en ökning av produktion och leveranser av svensk marknadsmassa med cirka 13 procent. Det beror på den kraftiga ökningen till den kinesiska marknaden. Samtidigt har priserna vänt kraftigt nedåt. Priserna har dock varit rekordhöga. Nu närmar de sig 2017 års nivåer, säger Katrin Heinsoo, analytiker inom massa och papper på Skogsindustrierna.
Genom Konjunkturinstitutets barometerdata kan vi få en uppfattning om hur industrin ser på nuläget och förväntningarna om utvecklingen framöver.
– Konjunkturinstitutets barometer visar att stämningsläget är sämre än normalt. En övervägande andel av företagen inom skogsindustrin anger att orderstockarna är för små, att orderingången minskar och att färdigvarulagren är för stora. Framöver förväntar de sig en mer dämpad utveckling av produktionen, säger Kerstin Hallsten.
|