ANNONS

Sveriges klimatbudget kan ta slut om sju år

Greenpeace släppte i går rapporten ”Den glömda budgeten” där en ny budget för Sverige presenteras: en koldioxidbudget. Det svenska budgetutrymmet håller snabbt på att ta slut om vi ska kunna leva upp till Parisavtalet.

– Sverige släpper ut 13 gånger mer än vad som är vår andel av världens totala koldioxidutsläpp. Detta blir chockerande tydligt om man byter perspektiv i klimatpolitiken och inför en koldioxidbudget, säger Rolf Lindahl, ansvarig för klimat- och energifrågor på Greenpeace.

FN:s klimatpanel har uppskattat att jordens befolkning kan släppa ut högst 500 miljarder ton koldioxid mellan åren 2012 och 2100, om vi ska undvika en farlig global uppvärmning. Detta är världens koldioxidbudget.

Greenpeace har beräknat att Sveriges andel av denna globala budget från nästa år är 280 miljoner ton koldioxid, om utsläppen fördelas lika per person i världen. Det innebär att Sverige i snitt kan släppa ut drygt tre miljoner ton koldioxid årligen, inte som idag mer än 40 miljoner ton.

– Vi måste börja hantera klimatpolitiken på ett helt nytt sätt. Dagens klimatmål beskriver hur stora utsläppen ska vara ett visst år i framtiden, men på vägen dit kan utsläppen vara både större och mindre. För att undvika ett framtida underskott måste Sverige börja budgetera de årliga utsläppen för att se om vi lever upp till våra klimatåtaganden, säger Rolf Lindahl.

Med nuvarande utsläppstakt kommer Sverige redan år 2023 att inteckna vår andel av den globala koldioxidbudgeten för resten av hela detta århundrade. Ett sätt att klara budgeten är att sänka utsläppen i en jämn takt. Koldioxidutsläppen i Sverige behöver då minska med cirka 3 miljoner ton per år och vara nära noll år 2030.

– Regeringen har skrivit på Parisavtalet, och konsekvensen av det är egentligen mycket enkel: vi har en skyldighet att hålla oss inom koldioxidbudgeten. Annars undergrävs möjligheten att lämna över en frisk planet till våra barn, säger Rolf Lindahl.

Relaterade artiklar