ANNONS

Teknik för mer mat – ingenjörernas utmaning

Vid ett föredrag för  ingenjörer inom lantbruksteknik i Hannover förra veckan berättade Jane Rickson professor i jorderosion och hållbarhet vid Cranfield Universitetei i Storbritannien att en utmaning för lantbruksmaskintillverkarna är att ta fram nya maskiner och utrustningar för att lantbruket ska klara av att producera mer livsmedel i framtiden.
– Enligt beräkningar kommer världens befolkning att nå 9 miljarder till år 2050 och endast 1/32 del av jordens yta duger till växtodling. Till det kommer krav om att allt mer energi ska produceras på åkermark vilket ger mindre livsmedel, säger Jane Rickson.
Enligt henne finns det mycket att göra för att öka produktionen på befinliga lantbruk genom att utnyttja varje del av fältet på bästa sätt.
– En åker är inte ofta en homogen produktionsplats utan förutsättningarna varierar mycket från ett ställer till ett annat.
Med teknik som hela tiden kan utföra alla insatser i växtodlingen på det bästa sättet på varje enskild del av fältet kan skördarna ökas utan att insatserna går samma väg. För det gäller att hushålla med såväl energi som med näringsämnen. Fosfor är en resurs om är ändlig och enligt Jane Rickson är det något man måste vara observant på.
Hon anser att man måste bli duktigare på att ta tillvara på alla slag av avfall för att återvinna både energi och näringsämnen.

Relaterade artiklar