ANNONS

Tekniken viktig vid ekologisk bekämpning

Forskare har studerat effekten av olja och såpa som bekämpningsmedel i bär- och fruktodlingar. Studien visar att denna typ av växtskyddsmedel ger en effekt, men att appliceringstekniken har mycket stor betydelse för ett effektivt resultat, liksom tidpunkten för insatsen. 

Idag finns ett ökat intresse bland bär- och fruktodlare för så kallade fysikaliskt verkande växt­skydds­medel, såsom vegetabiliska oljor och såpor. Dels för att de är mer vänliga för miljön, men även för den egna arbetsmiljön. Studien visar att olja och såpa har en bekämpande effekt på skadedjur, men att det behövs mer utveckling av appliceringstekniken för att komma i närheten av de kemiska växtskyddsmedlens effekt. Studien visar också att för de flesta vattenkvaliteter blir sprutvätskan stabil om lika delar olja och såpa blandas.
– Det är viktigt att bekämpningen med fysikaliskt verkande växtskyddsmedel genomförs när insekterna befinner sig i känsliga stadier i livscykeln och när de är exponerade så att sprutvätskan kan träffa dem. Det gör att det krävs utvecklade prognosprogram, för att få ökad kunskap om insekterna och hur känsliga de är, och upprepade behandlingar med bra appliceringsteknik för att få en effektiv bekämpning, säger Sven Axel Svensson, forskare på SLU i Alnarp.
Besprutning med rapsolja mot hallonänger fungerade väl i försöken, andelen angripna bär minskade från åtta till fyra procent jämfört med obehandlade plantor. Rapsoljan påverkade heller inte övrig fauna eller antalet nyttodjur negativt. Försök med olika typer av appliceringsutrustning och spruttekniker genomfördes också. Johannes Albertsson, som ingår i forskargruppen, menar att det har varit svårast att komma åt undersidan av bladen i botten och i mitten av hallon- och jordgubbsplantorna. För jordgubbar rekommenderas därför sprutor med lågt placerade spridare på båda sidor av raden.

Försöken genomfördes i fält med jordgubbar, hallon och äpple. Flera tekniska undersökningar genomfördes av sprutteknikens inverkan på täckningsgrad och inträngning, till exempel funktion av vätskemängd, duschkvalitet, körhastighet, placering av spridare och så vidare.

Relaterade artiklar