ANNONS

Trä kan bli källa till framtidens mat

Vad ska vi och husdjuren äta i framtiden för att få maten att räcka till? JTI:s Lotten Wahlund tror på ökad odling av baljväxter, men också odling av insekter och svamp på skogs- och halmrester. Den 23 juni deltar hon tillsammans med forskare från SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i ett seminarium i Båstad om framtidens mat.

Seminariet ”Från trä till mat – framtidens skafferi!” tar fasta på att modern forskning i allt större utsträckning vänder sina blickar mot den svenska skogen. Att producera livsmedel från jordbrukets biomassa eller biprodukter från skogen kan vara ett resurseffektivt sätt att föda en växande befolkning, och i Sverige finns gott om skog: 69 % av all mark i Sverige är skogsbevuxen.

–    Men det finns många frågor att besvara om vi ska göra mat från skogsråvara, säger Finn Englund, forskare på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, som arrangerar seminariet tillsammans med Nordisk Papperstidning & Biobusiness.

En fråga är om ”trämaten” ska ta vägen via djurfoder, eller om den kan bli mat direkt för oss människor. En annan hur man ska få människor att i så fall ta till sig sådan mat. Frågor som dessa ska man diskutera på seminariet, då forskare och representanter från livsmedelsindustrin och skogsnäringen sammanstrålar under Entreprenörsveckan i Båstad.

Talarna kommer från Domsjö, Sveriges Lantbruksuniversitet, Vegafish, Hällestadsvamp, Pågens, Findus, Lantmännen, Jordbruksverket och Danish Technological Institute. De ska prata om sådant som ”Gran på matbordet”, ”Fiskfoder från skogsråvara”, ”Barkbröd i slott och koja” och ”Proteinets potential i produktion av foder”.

Lotten Wahlund från JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik menar att skogsrester eller halm skulle kunna användas för odling av insekter, i första hand till djurfoder och på längre sikt även till människoföda.

–    Parallellt med det ökar nu baljväxtodlingen i Sverige. Fler lantbrukare väljer att utfodra med åkerbönor samtidigt som det har blivit trendigt att äta bönor, säger Lotten Wahlund, som ska tala under rubriken ”Trendigt protein från åkern”.

Relaterade artiklar