ANNONS

Träd vid åkern kan ge positiva effekter

Trädjordbruk innebär att vedartade växter som träd och buskar integreras i jordbrukslandskapet. Alléodling, där grödor odlas mellan rader av träd, kan bidra med ett flertal ekosystemtjänster, bland annat främja den biologiska mångfalden samt förbättra kolinlagringen och bidra till minskad erosion.

Forskare från Tyskland har nyligen undersökt hur alléodling påverkar diversiteten av spindlar och dess potential för att medverka till en naturlig skadedjursbekämpning i grödorna.
Intensivt jordbruk i monokulturer, med användning av konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel påverkar mångfalden av nyttodjur negativt. Detta gäller även rovdjur som spindlar och deras potential för att bekämpa skadedjur. Integrering av träd på åkermark kan leda till ett mer hållbart och biodiversitetsfrämjande alternativ till monokulturer och betraktas dessutom som alltmer ekonomiskt hållbart. Det kvarstår dock många frågor som behöver besvaras för att kunna bevisa dess positiva inverkan. Till exempel vet man relativt lite om hur stor påverkan odlingssystemet har på diversiteten av generalistiska rovdjur som exempelvis spindlar och deras potential för skadedjursbekämpning. Specifikt gällande på vilket avstånd från trädraderna dessa rovdjur kan ha en effekt och om den effekten är beroende av tid på året.

Tyskt projekt
I ett projekt som nyligen utförts i Tyskland undersöktes spindelpopulationerna på fem olika platser där både trädjordbruk och konventionellt jordbruk användes i nära anslutning till varandra. Insamling av spindlar gjordes på åkrarna vid fem tillfällen under odlingssäsongen, med ett längsta avstånd på 24 meter trädraderna. Forskarna fann att trädjordbruk ökade den totala förekomsten och diversiteten av spindlar. Den största effekten sågs i och i nära anslutning till träden, men var fortfarande märkbar på betydligt längre avstånd. Spindelförekomsten var som högst i trädraderna tidigt på våren för att sedan sprida sig ut på åkern allt eftersom växtsäsongen fortskred. Resultaten var konsekventa på de fem olika försöksplatserna och typ av gröda som odlades var av mindre betydelse.

Fler spindlar
Slutsatsen från forskningsprojektet visade därmed att implementering av alléodling i norra Europa kan ha en positiv inverkan på diversiteten av spindeldjur och öka deras potential för skadedjursbekämpning. Även om denna studie visar fördelarna med alléodling behövs ytterligare forskning för att förstå de exakta mekanismerna, den direkta effekten på skadedjursbekämpning och det optimala valet av trädarter i alléerna.

Relaterade artiklar