ANNONS

Trumtorken ett bra alternativ

Trumtorken har en mycket stor kapacitet och kan ta bort olika svampar från spannmålskärnans utsida. Principen för tekniken är att spannmålen vandrar genom en trumma och på vägen lyfts upp och släpps ner av skovlar som rör sig inne i trumman. När spannmålen faller ner innen i trumman passerar den en varm luftström.
Det är den höga temperaturen, 150–1 000 ° C i trumman som tar död på svamparna. Tirkningstiden är mellan 3 och 15 minuter och temperaturen säler man in efter vad spannmålen ska användas till. Handlar det om maltkorn eller utsäde, måste grobarheten i kärnan finnas kvar och då använder man den lägre temperaturen i trumman.
Trumtorkar är inte vanligt på gårdar utan används mest i industrin. Energiförbruknignen är dock helt okej och mest effektiva är det om man blåser rökgaserna rakt igenom trumman utan föregående värmeväxling. Detta är dick inte godkänt för spannmål som ska användas till livsmedel.

Trumtorken kan vara ett intressant alternativ för den som behöver stor kapacitet och en enkel anläggning.

I den konventionella kontinuerliga torken har man en torrzon och en kylningszon. Användaren har bra styrning på hela torkprocessen.

Relaterade artiklar