Tuffare för ekologiska producenter till Arla
Arla samlar in viktig data om biologisk mångfald genom kartläggning och Naturtjek på 156 ekogårdar: ”Det handlar om att ha kunskap på plats för att kunna agera rätt”
Alla Arlas ekologiska gårdar kommer att ha genomfört ett Naturtjek i slutet av 2026. En tredjepartsvaliderad kartläggning ska tillsammans med genomförandet av Naturtjek visa var och hur medlemmarna bäst kan förbättra den biologiska mångfalden.
Tillsammans med SEGES Innovation och Dansk Landbrugsrådgivning har Arla börjat genomföra Naturtjek på samtliga av kooperativets 156 ekologiska gårdar i Danmark.
– Arla är världens största ekologiska mejeriföretag, och efter en period med minskad efterfrågan på ekologiska produkter ser vi nu återigen en ökning. Konsumenterna intresserar sig för ekologi och biologisk mångfald, säger Henrik Lilballe, chef för Arla Danmark, och fortsätter:
– Arla har stora ambitioner att utveckla ekologin de kommande åren. Naturtjeket är en del av detta, eftersom vi får möjlighet att identifiera den natur som redan finns på de ekologiska gårdarna och utveckla den ännu mer. På så sätt kan ekologi verkligen bli en spets för biologisk mångfald inom dansk jordbruk.
Åtgärder för att höja kunskapsnivån
Sammanfattningsvis innebär Naturtjeket att en särskilt utbildad naturrådgivare besöker gården och tillsammans med lantbrukaren går igenom hela fastighetens yta. Detta resulterar i en konkret handlingsplan för var och hur den biologiska mångfalden kan förbättras på gårdens marker.
– Det kanske låter enkelt och manuellt, men faktum är att teknik, som exempelvis satellitbilder, för närvarande inte kan leverera samma detaljnivå av data som att ta på sig ett par gummistövlar och gå igenom naturområdena tillsammans med en utbildad rådgivare från en välrespekterad tredjepart, säger Ejnar Schultz, hållbarhetschef på Arla, och fortsätter:
– Vi vill höja kunskapsnivån och ge våra medlemmar den bästa och mest konkreta rådgivningen om hur de kan förbättra den biologiska mångfalden, och här spelar Naturtjeket en nyckelroll. Allt vårt hållbarhetsarbete är datadrivet och vetenskapligt grundat, och detta gäller självklart även vår strategi för att förbättra den biologiska mångfalden.
Tredjepartsvaliderad kartläggning
SEGES Innovation har utvecklat konceptet bakom Naturtjeket samt kartläggningen. Här är man säker på att den data som nu samlas in och den rådgivning som ges kommer att göra skillnad:
– Registreringen av naturvärden, som sammanställs i kartläggningen och som också är grunden för Naturtjeket, är offentligt tillgängliga och validerade av relevanta myndigheter. En sammanställning av registrerade naturvärden samt ett Naturtjek på alla Arlas ekologiska mjölkgårdar är första steget i ett långsiktigt mål att förbättra förutsättningarna för den biologiska mångfalden, säger Emil Skole Læsøe, naturkonsult på SEGES Innovation.
Naturtjek har redan inspirerat till samarbete kring våtmark
I Grønbjerg i Västra Jylland har Torben Sønderby redan fått sitt Naturtjek utfört som en av de första. Förutom att vara ekologisk mjölkproducent är Torben även ägare av Arlas innovationsgård i Danmark, där nya initiativ testas och prövas, så det var naturligt att börja här.
– Naturtjeket har varit både en ögonöppnare och en stor hjälp. Trots att jag vistas i naturen varje dag, har jag inte samma expertis som den rådgivare som besökte mig. Att kunna gå runt tillsammans och kartlägga varje del av min fastighet har definitivt höjt den professionella nivån, vilket jag nu kan agera utifrån, säger han.
Och Torben Sønderby har faktiskt redan agerat. Genom Naturtjeket blev Torben medveten om att han ägde ett värdefullt våtmarksområde, och Naturtjeket innehöll förslag på hur inte bara Torbens del, utan hela våtmarksområdet, kunde förbättras. Torben tog därför kontakt med sina grannar med en plan som redan håller på att genomföras. Detta kommer att säkerställa att området framöver betas till förmån för den biologiska mångfalden.
– Jag och mina kollegor inom jordbruket vill gärna värna om naturen, och med en konkret handlingsplan i handen, som tydligt visar de specifika fördelarna med att göra det ena eller det andra, är det mycket lättare att ta itu med. Jag har redan identifierat de nästa initiativen på min mark för att förbättra den biologiska mångfalden, säger Torben Sønderby.
Ekologer som föregångare
Naturtjeket utförs i första hand hos Arlas ekologiska mjölkproducenter, eftersom de är utvalda som föregångare.
– Ekologerna är i detta sammanhang involverade som föregångare, men det är viktigt att poängtera att skyddet av biologisk mångfald inte bara är ett fokusområde inom den ekologiska mjölkproduktionen. Nu samlar vi in data, utvecklar och agerar utifrån den, och sedan bedömer vi hur vi bäst kan sprida detta framöver, säger Ejnar Schultz.
Kartläggningar av biologisk mångfald är inkluderade i Arlas FarmAhead™ Check för att samla in data, och arbetet pågår för att i framtiden inkludera biologisk mångfald i ännu högre grad.