Tufft för danska grisproducenter
Med ett avräkningspris som är en bra bit under det svenska, när man tar hänsyn till alla tillägg, samt allt hårdare regler, börjar det bli tufft för danska grisproducenter.
Vi har redan skrivit om de nya reglerna för sinsuggor som börjar gälla den 1 januari 2013 och som innebär att drygt 30 procent av alla danska stallar för sinsuggor måste byggas om.
Nu kommer även nya krav på flytgödselbassängerna. Till följd av de ofrivilliga gödselutsläpp som bland annat förekom i fjol ställer nu myndigheterna krav på alarm på bassängerna samt en barriär runt anläggningen som stoppar eventuellt läckage. Dessutom ska bassängerna besiktigas kontinuerligt. Detta kommer att kosta danskt lantbruk hundratals miljoner kronor enligt bedömningar.
I danska grisbesättningar arbetar många utlänningar och nu skärps kraven för dessa. För att minska antalet olyckor på gårdarna ska lantbrukarna följa ett utbildningsprogram.
Trots att priserna på griskött stiger i Europa och även i grannlandet Tyskland orkar danska slakterier inte betala ett högre pris i dagsläget. Noteringen är just nu 12:08 svenska kronor i Danmark mot 12:73 svenska kronor i Tyskland.
En av anledningarna till att Tyskland kan betala så pass mycket för grisen är att de ha en av världens mest effektiva slakt, vilket minskar kostnaden där.
Tyskland har dessutom en mindre produktionskostnad på gården till följd av enklare djurregler. Grisarna får gå på spaltgolv fram till slakt och man behöver inte strö. Det minskar arbetskraftskostnaden väsentlgit.
I Sverige är djurreglerna ännu hårdare och Sveriges Grisföretagare har räknat ut att de svenska djurskyddsreglerna ökar kostnaderna med 3:82 kronor mer per kg slaktgris jämfört med Tyskland. Uträkningen måste givetvis tas med en nypa salt då den är gjord av en intresseförening för grisnäringen och en producent som NilehnTeknik pratat med gjorde bedömningen att den verkliga fördyrningen snarare är 1:50 kronor per kg. Motiveringen var bland annat att det knappast funnits någon produktion alls i Sverige om 3:82 kronor per kg stämde.
Det som försvårar mest just nu för grisproducenterna är foderkostnaden. Med ett pris på runt 2 kronor per kg för vete är det mycket allvarligt för dem som inte har egen spannmål eller använder alternativa foderproduter. Dessa blir det numera allt svårare att få tag på eftersom man fått konkurrens av biogasindustrin när det gäller livsmedel som passerat bäst före datum och liknande.
Till följd av ett pressat läge samt nya djurskyddsregler i länder utanför Sverige kommer sannolikt produktionen att minska i bland annat Danmark. Producenter tvingas slå igen när de inte kan få loss nytt rörelsekapital för att täcka den förlustbringande verksamheten. I kombination med kontinuerligt ökad eftrefråga på griskött kommer därmed lönsamheten att förbättras, svagt redan 2011, för att bli ännu bättre 2012, för dem som är kvar.