John Deeres första traktor i Sverige med elektromekanisk transmission visades upp på Elmia Lantbruk. Och Svensk fjäderfäproduktion lär behöva vänja sig vid fågelinfluensan, som tycks vara här för att stanna.
Lantbruksnytt TV
Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.
Senaste programmen
I fredagens program berättar vi att obalans i det ekonomiska systemet borgar för tuff ekonomisk framtid, enligt Landshypotek bank. Intresset för solcellsanläggningar på mark har ökat bland lantbrukare.
Elmia Lantbruk är igång och igår delades det ut tre guldmedaljer och åtta silver i Elmia Innovation Awards. Lantbruksbarometern höst 2022 visar bättre lönsamhet men oro inför framtiden bland Sveriges...
Sverige har fått en ny landsbygdsminister, kristdemokraten Peter Kullgren. Dagens program handlar också om att Tillväxtbolaget får fler kunder trots tufft ekonomiskt läge. Men med digital handel kan kanske lantbrukares...
I dagens Lantbruksnytt får vi höra om att den gångna säsongen blev den värsta någonsin i Europa gällande fågelinfluensa. Och vi berättar om en ny buren kultivator för de stora...
Det har varit en vecka med prisuppgång för spannmål. Flera faktorer har varit prisdrivande den senaste veckan, bland annat minskade lager av spannmål i världen.
I dagens program har vi en nyhetssammanfattning för veckan som gått.
Inget prisfall på åkermark men en lugnare marknad i södra Skåne och minskad europeisk spannmålsproduktion trots avsteg från miljöreglerna. Så lyder huvudrubrikerna i lördagens upplaga av Lantbruksnytt.
Senaste inslagen
Minskad traktorförsäljning har inte drabbat alla
Prisnivån kan hålla i sig över årsskiftet
KLF ser ut att gå mot rekordskörd
Fina skördar runt Malmö
Minerade fält och dykande priser
Tre skånska vargangrepp under en dag
Skördestart i nordöstra skåne
Registrering av utsädessorter med genetisk mångfald en god idé
Kalkylen ser bra ut för fiskproduktion
Fabeos hybridaktioner
Svenskodlade rädisor väntar på efterfrågan
Minimalt underhåll på spridaren
Tidigare intervjuer
Borgeby fältdagar närmar sig och idag har vi mässgeneralen Andreas Mårtensson på plats som ska berätta mer om vad som händer under mässan.
EU-kommissionen har föreslagit förändringar i lantbruksstödet – vad kan det innebära för svenska lantbrukare? Och vilka konsekvenser får resultatet i EU-parlamentsvalet? Detta och mycket annat ska Carl-Axel Andersson på LRF Konsult svara på i dagens måndagsintervju.
Hästnäringen med binäringar omsätter idag 72 miljarder kronor och sysselsätter tusentals människor runt om i Sverige. Men vad krävs egentligen för att branschen ska utvecklas ännu mer? Pia Petersson, verksamhetsledare för Hästen i Skåne är dagens gäst i Måndagsintervjun och ger svar på dessa frågor.
Efterfrågan på arbetskraft inom gröna näringar är stor. I dagens måndagsintervju har vi besök av en lantmästarstudent som snart tar examen. "Ett av mitt livs bästa beslut" så beskrivs utbildningsvalet av studenten, hör mer om varför i dagens program.
Dagens måndagsintervju kommer att ha fokus på grönsaker då vi har besök från Sydgrönt.
Om knappt två veckor är det val till Europaparlamentet. I dagens måndagsintervju kommer vi prata en hel del om EU och EU:s jordbrukspolitik. Gäst är Ewa Rabinowicz, professor i jordbruksekonomi.
Ett SLU-projekt har testat drönare och bildanalys för att identifiera angrepp av bladmögel på potatis. I dagens måndagsintervju förklarar forskaren Erik Alexandersson hur metoden fungerar.
Dagens måndagsintervju handlar om hållbarhet och självförsörjning. Hur hänger de här begreppen ihop? Och vad kommer krävas av svenskt lantbruk framöver? Dagens gäst heter Georg Carlsson och är forskare på SLU, Alnarp.