Lantbruksnytt TV

Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.

Lantbruksnytt

Senaste programmen

I dagens Lantbruksnytt tittar vi på en ny dansk fågelskrämma med inspelade varningsljud och nödrop från artspecifika fåglar som testas i svenska fält. Ogräsproblematiken i lökodlingen blir allt värre för...

Risken är stor att glyfosat försvinner när nuvarande godkännande löper ut, en grupp som får det svårt då är de växtodlare som tillämpar conservation farming. 
Och nya bromskrav på traktorer...
I dagens program redogör forskare om hur man kan förutspå vädret på riktigt och så ska gratis rådgivning via Landsbygdsprogrammet ge mer kunskap om den egna gårdens natur- och kulturvärden.
I dagens program får vi höra om hur svartfåglar tvingar lantbrukare att så om hela majsfält. Det handlar också om att havrearealen ökar rejält, främst tack vare högre priser.
Det är dags för en ny vecka med Lantbruksnytt där vi rapporterar från spannmålsmarknaden. Det är stigande priser på spannmål i Amerika.
I veckan har vi bland annat rapporterat om läget i olika grödor och om Elmia-mässan som har ställt in. I dagens program sammanfattar vi fler av veckans nyheter i svepet.
Vi rapporterar från sockerbetsfälten där utvecklingen ser fin ut i fält, särskilt nu med varmare väder. Och odlare testar självplock av färskpotatis som komplement till jordgubbarna.
En del höstraps tog skada av frosten i första halvan av maj. Lantbrukare uppmanas att ut och titta i sina fält, klumprotsjuka och rapsjordloppor är annat att håll koll på....
Svenskafoder

Senaste inslagen

Pandemin grund för inflationsvågen
Inget proteinfoder till ekologiska mjölkor kan vara lönsamt
Positivt om ny tjänst för underhåll
Ekologisk radrensning i raps med Lemken Steketee
Borgeby fältdagar hoppas tangera rekordet
Stenstängläggning och potatis där det egentligen inte går
Fina resultat med Mateno Duo
Kväve svårt att gödsla med precision
Nya ekonomiska rekord för Lantmännen
Så lyckas man med rapsen
Inhemsk fosfor redan 2027
Ukraina-kriget ger inte till global livsmedelsbrist
Ormatorps Gård

Tidigare intervjuer

Trädgårdsmästaren John Taylor har börjat odla äpplen och räknar med att leverera sina första flaskor med cider till våren. I dagens måndagsintervju ska vi höra vilka utmaningar den här sortens odling medför
Vilka effekter har gaucho-förbudet fått för årets betsäsong? Och hur ser branschen på framtiden? I dagens måndagsintervju har vi bjudit in Fredrik Larsson från Betodlarnas styrelse för att höra efter.
I dagens måndagsintervju möter vi LRFs nytillträdda vd, Anna-Karin Hatt. Hon berättar om sin syn på LRFs utmaningar och vad organisationen behöver fokusera på framöver.
Vi bjöd in forskaren Karolina Östbring från Lunds universitet för att höra hur hon tror att vi i framtiden kommer kunna använda raps som människoföda och inte bara oljeproduktion.
Tävlingen Rapsmästaren har startat och intresset verkar vara rekordstort. Hör tävlingsledare Albin Gunnarsson berätta om mästerskapet och om situationen för svensk rapsodling i stort.
Vad ska man tänka på när man utformar arrendekontrakt? Vilka är fallgroparna? Och kan vi vänta oss att arrendepriserna går upp eller ner framöver? Dagens måndagsgäst Caroline Weibull-Göransson har svaren.
I dagens måndagsintervju tar vi upp en livsviktig resurs, vatten. För vattenförsörjning är en fråga som diskuteras allt mer intensivt inom lantbruket. Vi bjöd in Malin Magnusson från Sweco för att höra mer om utmaningar och möjligheter på området.
Afrikansk Svinpest sprids över världen. Till måndagsintervjun har vi bjudit in Karl Ståhl från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för att prata om riskerna för spridning till Sverige, och vilka förebyggande åtgärder som görs här.