Självförsörjningen betydligt mer komplex än bara storleken på produktionen. Det finns en risk att vi undervärderar vår produktionskapacitet. Och mer medvetenhet och bättre konkurrensvillkor behövs för ekologisk mat menar företrädare.
Lantbruksnytt TV
Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.
Senaste programmen
Det har varit både upp och ner på spannmålsmarknaden de senaste veckorna. Nu är det fraktavtalet mellan Ryssland och Ukraina som påverkat priserna men inte på det viset man kunnat...
Missa inte vårt MaskinTest idag där vi testar en gammal trotjänare. Vår testförare Anders Niléhn, har tittat närmre på en begagnad hjullastare från Volvo, en L70F från 2008.
I lördagens program om Norrmejeriers nya vd som vill ta den regionalt starka mjölken ut på världsmarknaden. Och experter menar att EU-medlemsländerna får stå för notan i återuppbyggnaden av Ukraina...
Användandet av växtskyddsmedel inom Europa vill EU-kommissionen minska ordentligt. För vissa länder kan det röra sig om en minskning med 65 procent. Och Arlas mejeri i Jönköping är klar för...
I torsdagens utsändning av Lantbruksnytt handlar det om hur lantbruket i år haft en positiv utveckling av lönsamheten, men att denna lär bli sämre 2023. Det handlar även om dagligvaruhandeln,...
I dagens program har vi varit på ännu en mässa. Maskiner och inredning på årets EuroTier som även handlade om energi och djurvälfärd. HKScan sparar hundratal mil i veckan med...
I dagens program berättar vi om vikten att förbereda sig inför en kris och på västerbottniska Väståkra gård har man byggt upp en småskalig gårdsförädling av den lättodlade grödan rörflen.
Senaste inslagen
Stor räntebörda väntar lantbruket
Kvalitetsarbete framgång för Kverneland
Mycket nytt i Grimmes monter
Tuffa tider för packerierna
Full fart på Borgeby
Stor efterfråga på nyare begagnat
Ny on-landplog från Kverneland
Prisökningarnas konsekvenser kartläggs
Majsförsök på Helgegården
Världens nordligaste bryggeri
En gröda som kan ge stora fördelar i din växtföljd
Kraftigt dyk i ekoskörden
Tidigare intervjuer
Borgeby fältdagar närmar sig och idag har vi mässgeneralen Andreas Mårtensson på plats som ska berätta mer om vad som händer under mässan.
EU-kommissionen har föreslagit förändringar i lantbruksstödet – vad kan det innebära för svenska lantbrukare? Och vilka konsekvenser får resultatet i EU-parlamentsvalet? Detta och mycket annat ska Carl-Axel Andersson på LRF Konsult svara på i dagens måndagsintervju.
Hästnäringen med binäringar omsätter idag 72 miljarder kronor och sysselsätter tusentals människor runt om i Sverige. Men vad krävs egentligen för att branschen ska utvecklas ännu mer? Pia Petersson, verksamhetsledare för Hästen i Skåne är dagens gäst i Måndagsintervjun och ger svar på dessa frågor.
Efterfrågan på arbetskraft inom gröna näringar är stor. I dagens måndagsintervju har vi besök av en lantmästarstudent som snart tar examen. "Ett av mitt livs bästa beslut" så beskrivs utbildningsvalet av studenten, hör mer om varför i dagens program.
Dagens måndagsintervju kommer att ha fokus på grönsaker då vi har besök från Sydgrönt.
Om knappt två veckor är det val till Europaparlamentet. I dagens måndagsintervju kommer vi prata en hel del om EU och EU:s jordbrukspolitik. Gäst är Ewa Rabinowicz, professor i jordbruksekonomi.
Ett SLU-projekt har testat drönare och bildanalys för att identifiera angrepp av bladmögel på potatis. I dagens måndagsintervju förklarar forskaren Erik Alexandersson hur metoden fungerar.
Dagens måndagsintervju handlar om hållbarhet och självförsörjning. Hur hänger de här begreppen ihop? Och vad kommer krävas av svenskt lantbruk framöver? Dagens gäst heter Georg Carlsson och är forskare på SLU, Alnarp.