I dagens program ska vi träffa studenter vid Linköpings universitet som tack vare Agtech2030 startat företag med fokus på de gröna näringarna, och så var vi med Jordbruksverket då de...
Lantbruksnytt TV
Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.
Senaste programmen
I dagens program ska vi ta en titt på en cideräppelodling och så är vi med när Rosenqvist Irrigation kör igång sin första självgående bevattningsmaskin.
Dagens intervju handlar om lantbruksdäck då vi har däckgurun Peter Jonnysson på besök i studion.
I dagens program ska vi ta oss till Hjärtared i Falkenberg kommuns inland. Senast vi var på besök på mjölkgården här var det i ett vinterklätt landskap och mjölkbonden Hans...
Ny metod för kan sortera bort tuppägg vilket kan minska svinnet i äggbranschen. Många lantbrukare skall vara med om att dela på årets krisstöd. Vi tar upp vad som gäller...
Ägg till påsk en självklarhet för många. Men äggpriset är för lågt tycker producenterna. Idag besöker vi också nystartade Agtech2030 på Linköpings universitet som ska generera ny teknik till lantbruket.
Efterfrågan på lamm ökar i Sverige men inhemsk produktion kan inte möta efterfrågan. Följden blir istället ökad import. Bättre lönsamhet krävs för Svenska producenter. Med en intagskapacitet på 100 ton...
Potatisstärkelseproducenten Lyckeby Starch ska fördubbla sin kapacitet av kallvattenlösliga stärkelser och Lantbruksnytt besöker dem under byggnationen. Och lantbrukare Magnus Magnusson i Laholm ändrar om i sin växtodling för att specialisera...
Senaste inslagen
Energi och bränslepriset slår hårt mot lammproduktionen
Kampen mot rotgallnematoderna går vidare
Mer behövs än krisstöd
Mindre traktor för mjölkgården
EU vill straffa länder som inte bidrar
Kalkylen för fiskproducenter ser bra ut
Regelmiss medför att AB kan äga åkermark
Sverige ser positivt på nytt godkännande för glyfosat
Ny vd för Lantmännen
Hot mot djurproducenter drabbar hårt
Se vad som krävs av dig och din gård för att bli fiskbonde
Klimat negativt för djurhållning vid 2030
Tidigare intervjuer
Det finns flera projekt i Sverige som syftar till att öka pollinatörernas förekomst i landskapet. Mattias Hammarstedt från HIR Skåne ska berätta om några av dem i dagens måndagsintervju.
Digitalisering och transparens kommer prägla spannmålsmarknaden under de kommande åren. Det menar dagens måndagsgäst Felicia Bindekrans som är marknadsansvarig och medgrundare på Skira. Som vanligt innehåller dagens program även en nyhetsuppdatering med det senaste från spannmålsmarknaden.
I dagens måndagsintervju har Anders Niléhn besök av Mattias Andersson från DataVäxt för samtal om lantbrukets digitalisering. Något som inte längre undgår någon då data används för att styra maskiner, samla in data över arbete samt göra all information tillgänglig för dem som har behov av den.
Vi har också...
I dagens måndagsintervju möter vi experten som ska spetsa LRF:s hållbarhetsarbete.
Allt fler lantbrukare satsar på solceller, men fallgroparna är många – ofta saknas kunskap och erfarenhet hos installatörerna. Vi har bjudit in Ola Carlsson från Länsförsäkringar för att ta reda på hur man enklast undviker problemen.
I dagens måndagsintervju reder vi ut vad som krävs för att sötpotatis ska bli en större gröda i Sverige. Dagens gäst är Oskar Hansson från HIR Skåne. Som vanligt blir det även en nyhetsuppdatering med en rapport från spannmålsmarknaden.
I dagens måndagsintervju träffar vi Magnus Nilsson från Hushållningssällskapet. Han har lett ett tvåårigt projekt som studerar om man kan utesluta fosforn i startgivan för fodermajs. Det skulle kunna leda till mindre övergödning och att odlaren sparar pengar.
Stölder är ett stort problem inom lantbruket, men ny forskning visar att färre än hälften av alla brott blir polisanmälda. I dagens måndagsintervju ska Stina Bengtsson berätta mer om sin studie bland 570 lantbrukare, maskinentreprenörer och åkare.