Lantbruksnytt TV

Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.

Lantbruksnytt

Senaste programmen

Det är inte bara gäss, tranor, svanar och vildsvin som förstör grödor. I dagens program redogör vi för de problem en grupp dovhjortar kan medföra. Och så finns det stora...
Vi tittar på vikten av pollinering vid Slätte Ekodag och så går vi på djupet i Valtras nya A-serie.
I nästa vecka drar Borgeby Fältdagar i gång men redan i dagens Lantbruksnytt gör vi ett besök för att ta en titt på årets grop. Vi fortsätter också att berätta...
I dagens program fortsätter vi att berätta om vattenbristen. Borgholms kommun valde att satsa på avsaltning av havsvatten för att klara sin vattenförsörjning och vi har besökt deras nybyggda avsaltningsverk....
I Lantbruksnytt kommer vi idag att ha extra fokus på vatten, och särskilt då bristen på vatten. Vi gör besök på Öland för att se hur vattenbrist drabbat lantbrukarna på...
Bo Stark från Väderstad gästar Lantbruksnytt i dagens måndagsintervju och berättar om lantbruksmaskiner och maskinteknik.
Trädrader i spannmålfälten kan ha flera fördelar och det är något Lantbruksnytt tittar närmre på genom ett projekt vid SLU i Alnarp. Och så är det vinster både för bryggeri...
Lantbruksnytt besöker SLU Alnarp där de undersöker möjligheten att odla linser som ett svenskt proteinalternativ till kött, och så har vår reporter Filip Niléhn varit på Cereals i Storbritannien och...
Svenskafoder

Senaste inslagen

Skrämselskott istället för fågelskrämman
Sluttampen för rekordkampanj
Kostnadsökningarna slår mot animalieproducenterna
Att kunna ta egna bakterieodlingar kan bidra till bättre hälsa och ekonomi
Baljväxter i musikvideo om danska kostråd
Insatsvarorna värda sitt höga pris i rapsodlingen
Fler viktiga analyser i markkarteringen
Precisionsodling kan rädda dig från högt gödselpris
Planering krävs för ekoproducenterna vid vårens elitauktion
Politisk vilja för stödmiljard
Minskade skördar med EU:s Green Deal
Gödsel är dyrt – hur man än gör
Ormatorps Gård

Tidigare intervjuer

Det finns flera projekt i Sverige som syftar till att öka pollinatörernas förekomst i landskapet. Mattias Hammarstedt från HIR Skåne ska berätta om några av dem i dagens måndagsintervju.
Digitalisering och transparens kommer prägla spannmålsmarknaden under de kommande åren. Det menar dagens måndagsgäst Felicia Bindekrans som är marknadsansvarig och medgrundare på Skira. Som vanligt innehåller dagens program även en nyhetsuppdatering med det senaste från spannmålsmarknaden.

I dagens måndagsintervju har Anders Niléhn besök av Mattias Andersson från DataVäxt för samtal om lantbrukets digitalisering. Något som inte längre undgår någon då data används för att styra maskiner, samla in data över arbete samt göra all information tillgänglig för dem som har behov av den.

 Vi har också...
I dagens måndagsintervju möter vi experten som ska spetsa LRF:s hållbarhetsarbete.
Allt fler lantbrukare satsar på solceller, men fallgroparna är många – ofta saknas kunskap och erfarenhet hos installatörerna. Vi har bjudit in Ola Carlsson från Länsförsäkringar för att ta reda på hur man enklast undviker problemen.
I dagens måndagsintervju reder vi ut vad som krävs för att sötpotatis ska bli en större gröda i Sverige. Dagens gäst är Oskar Hansson från HIR Skåne. Som vanligt blir det även en nyhetsuppdatering med en rapport från spannmålsmarknaden.
I dagens måndagsintervju träffar vi Magnus Nilsson från Hushållningssällskapet. Han har lett ett tvåårigt projekt som studerar om man kan utesluta fosforn i startgivan för fodermajs. Det skulle kunna leda till mindre övergödning och att odlaren sparar pengar.
Stölder är ett stort problem inom lantbruket, men ny forskning visar att färre än hälften av alla brott blir polisanmälda. I dagens måndagsintervju ska Stina Bengtsson berätta mer om sin studie bland 570 lantbrukare, maskinentreprenörer och åkare.