Lantbruksnytt TV

Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.

Lantbruksnytt

Senaste programmen

Mycket spannmål i lager har fått problem med insekter. Nomus har aldrig tidigare haft så mycket att gasa. Och så är det full fart i växthusen där det odlas tomater.
En ny vecka med Lantbruksnytt. I rapporten från spannmålsmarknaden kan vi konstatera att priserna vänt neråt för första gången på lång tid.
I dagens program sammanfattar vi några av veckans viktigaste händelser och så påminner vi om EuroTier digital som är i första halvan av februari.
I Lantbruksnytt idag berättar vi om hur coronapandemin blev en språngbräda för Vikentomater. Och större arealer höståkerböna såddes under fjolåret i Sverige. Scandinavian seed har hittat en bra böna för...
I dagens program om hur Brexit försvårat för importörer av Skotsk potatis och från Plantkongressen rapportras om gräsprotein som alternativ till soja.
I dagens program får vi en rapport från LRF Entreprenads informationsmöte där stölder inom lantbruk var en av programpunkterna. Vi får också veta mer om ett nytt projekt inom SLU...
I dagens program kommer en rapport om en varg som siktats av en lantbrukare i Småland och så redogör Jordbruksverket om problematiken med fågelinfluensa.
I dagens Lantbruksnytt berättar vi att ytterligare en gård drabbad av fågelinfluensa. Än så länge är bara södra Sverige drabbat, men smittan kan sprida sig norrut under vintern. Årets stärkelseodling...
Svenskafoder

Senaste inslagen

Högre ränta vid miljöbelastning
Tufft potatisår närmar sig slutet
Spannmålsskörden mindre än i fjol
14 nya traktorer från John Deere, alla i mellanklassen
Gårdsbutik testar ny form
Ny strategi fick fart på säljarna
Gårdsförsäljning på gång hantverksbryggeri ändå kritiskt till regelverket
LRF kräver krismiljoner
Stor och bra betskörd - kampanjen förlängs
Svåra förhållanden och lägre skörd
Spannmålspriserna står sig
Potentiell brist på vissa sorter vårspannmålsutsäde
Ormatorps Gård

Tidigare intervjuer

Det finns flera projekt i Sverige som syftar till att öka pollinatörernas förekomst i landskapet. Mattias Hammarstedt från HIR Skåne ska berätta om några av dem i dagens måndagsintervju.
Digitalisering och transparens kommer prägla spannmålsmarknaden under de kommande åren. Det menar dagens måndagsgäst Felicia Bindekrans som är marknadsansvarig och medgrundare på Skira. Som vanligt innehåller dagens program även en nyhetsuppdatering med det senaste från spannmålsmarknaden.

I dagens måndagsintervju har Anders Niléhn besök av Mattias Andersson från DataVäxt för samtal om lantbrukets digitalisering. Något som inte längre undgår någon då data används för att styra maskiner, samla in data över arbete samt göra all information tillgänglig för dem som har behov av den.

 Vi har också...
I dagens måndagsintervju möter vi experten som ska spetsa LRF:s hållbarhetsarbete.
Allt fler lantbrukare satsar på solceller, men fallgroparna är många – ofta saknas kunskap och erfarenhet hos installatörerna. Vi har bjudit in Ola Carlsson från Länsförsäkringar för att ta reda på hur man enklast undviker problemen.
I dagens måndagsintervju reder vi ut vad som krävs för att sötpotatis ska bli en större gröda i Sverige. Dagens gäst är Oskar Hansson från HIR Skåne. Som vanligt blir det även en nyhetsuppdatering med en rapport från spannmålsmarknaden.
I dagens måndagsintervju träffar vi Magnus Nilsson från Hushållningssällskapet. Han har lett ett tvåårigt projekt som studerar om man kan utesluta fosforn i startgivan för fodermajs. Det skulle kunna leda till mindre övergödning och att odlaren sparar pengar.
Stölder är ett stort problem inom lantbruket, men ny forskning visar att färre än hälften av alla brott blir polisanmälda. I dagens måndagsintervju ska Stina Bengtsson berätta mer om sin studie bland 570 lantbrukare, maskinentreprenörer och åkare.