Lantbruksnytt TV

Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.

Hir Skåne

Senaste programmen

Stort intresse för Fjälkeröds specialbyggda spridare och vattenspridare i äppelodlingen skall skydda känsliga knoppar mot frosten.
I dagens program berättar vi om optimering av maskiner och rätt inställningar, FarmSigt-gruppen på Gunnars Maskiner är tillgängliga 365 dagar per år mellan 7 och 19. Lastmaskinen är ett viktigt...
Dags för en ny vecka med Lantbruksnytt och vi har en riktigt matig rapport från spannmålsmarknaden där det just nu är stor aktivitet.
I dagens program har vi några viktiga råd inför säsongens växtskyddsarbete och så sammanfattar vi som vanligt några av veckans viktigaste nyheter.
Lantbruksnytt pratar med Christopher Yngvesson som ska vara spindeln i nätet när Hushållningssällskapets Sandby Gård får ny driftsform och så tittar vi på en mikroodling i ett hyreshus där man...
Dagens program handlar om att Jordbruksverkets provtagningar visar att renkavlen är resistent mot en helt ny substans. Vi besöker också Tosterups gård som gjorde en specialbeställning av traktor för större...
I dagens program berättar vi att skadorna från flyttfåglar har ökat under lång tid, vi får också lära känna ytterligare ett fabrikat av växtskyddssprutor som nu letat sig till Sverige.
I dagens program; antalet förprövningar ökar nu och intresset för att bygga nya stallar är stort och så träffar vi Lina Christensson som fick jobb som servicetekniker efter praktik och...
Svenskafoder

Senaste inslagen

Grahns tar sig an hampaskörden
Tackla insekter med hjälp av insådd
Snabb omställning av plogen
God skörd i sydöstra Sverige - efter några tuffare år
Ny tork ökar kapaciteten utan mer personal
Signalgröda mot vildsvinsangrepp går mot sitt slut
Första spadtaget till Lantmännens ärtproteinfabrik är taget
Försäkring mot både torka och översvämning
Mikroplast i långliggande försök
Kluvna knölar i Lyckebys potatisförsök
Slopa beteskravet för mjölkkor
Nya ersättningarna för miljöytor
Ormatorps Gård

Tidigare intervjuer

Det finns flera projekt i Sverige som syftar till att öka pollinatörernas förekomst i landskapet. Mattias Hammarstedt från HIR Skåne ska berätta om några av dem i dagens måndagsintervju.
Digitalisering och transparens kommer prägla spannmålsmarknaden under de kommande åren. Det menar dagens måndagsgäst Felicia Bindekrans som är marknadsansvarig och medgrundare på Skira. Som vanligt innehåller dagens program även en nyhetsuppdatering med det senaste från spannmålsmarknaden.

I dagens måndagsintervju har Anders Niléhn besök av Mattias Andersson från DataVäxt för samtal om lantbrukets digitalisering. Något som inte längre undgår någon då data används för att styra maskiner, samla in data över arbete samt göra all information tillgänglig för dem som har behov av den.

 Vi har också...
I dagens måndagsintervju möter vi experten som ska spetsa LRF:s hållbarhetsarbete.
Allt fler lantbrukare satsar på solceller, men fallgroparna är många – ofta saknas kunskap och erfarenhet hos installatörerna. Vi har bjudit in Ola Carlsson från Länsförsäkringar för att ta reda på hur man enklast undviker problemen.
I dagens måndagsintervju reder vi ut vad som krävs för att sötpotatis ska bli en större gröda i Sverige. Dagens gäst är Oskar Hansson från HIR Skåne. Som vanligt blir det även en nyhetsuppdatering med en rapport från spannmålsmarknaden.
I dagens måndagsintervju träffar vi Magnus Nilsson från Hushållningssällskapet. Han har lett ett tvåårigt projekt som studerar om man kan utesluta fosforn i startgivan för fodermajs. Det skulle kunna leda till mindre övergödning och att odlaren sparar pengar.
Stölder är ett stort problem inom lantbruket, men ny forskning visar att färre än hälften av alla brott blir polisanmälda. I dagens måndagsintervju ska Stina Bengtsson berätta mer om sin studie bland 570 lantbrukare, maskinentreprenörer och åkare.