Lantbruksnytt TV

Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.

Lantbruksnytt

Senaste programmen

Vi tittar på tjeckisk rapsoljepressning. I Sverige säljs största mängden raps till Århus Karlshamn som pressar den till olja. Lantbrukare skulle själva kunna göra det arbetet under vintern och på...
I dagens program om Gårdsinitiativet, där HKScan låter lantbrukare dela med sig av kunskap och data. Och I Danmark har man kommit längre med klimatcertifikat för lantbrukare med växtodling som...
I Lantbruksnytt torsdag berättar vi att danska Agreena hjälper lantbrukare att sälja klimatcertifikat och det kan ge betydande belopp per hektar. Varva utvecklar betestjänst för jordhälsa, vitaliserar jorden med värphöns.
Onsdagens program handlar om hur de svenska livsmedelsföretagen står inför en otroligt svår tid. Ekobot sålde slut på alla sina autonoma mekaniska radrensare, nu skall de bygga en helt ny...
I dagens program berättar Övedskloster om sin nya köttras, Murray Grey, som ännu är ovanlig i Sverige. Vi får också en försmak av bland annat Yaras demoodlingar med gödselstrategier som...
Priserna på världens spannmålsbörser faller efter den senaste USDA-rapporten. Det är större lager av de flesta grödor vilket pressar priserna.
I söndagens upplaga av Lantbruksnytt summerar vi några av höjdpunkterna ifrån veckan som gått, samt presenterar vinnaren i förra veckans tävling.
I lördagens program handlar det om utmaningar och möjligheter inom nötköttsproduktionen. Vi besöker också tjeckiska Farmet som nu ger sig in på den svenska marknaden.
Svenskafoder

Senaste inslagen

Förekomst av rovdjur skapar stress och oro
Horschs uppdaterade såmaskin för svenska marknaden
Krone ökar omsättningen
Blastdödningsförsök
Fler S från MF
Biogas till fordonsgas på gården i projekt
Stor effekt i förhållande till vikt
Ökad prestanda och hållbarhet i Claas nya storbalspressar
Bra blir ännu bättre
Lyckeby provgrävning 2021
Förändringar i landsbygdsprogrammet
Under normalskörd för potatis i Sverige
Ormatorps Gård

Tidigare intervjuer

Det finns flera projekt i Sverige som syftar till att öka pollinatörernas förekomst i landskapet. Mattias Hammarstedt från HIR Skåne ska berätta om några av dem i dagens måndagsintervju.
Digitalisering och transparens kommer prägla spannmålsmarknaden under de kommande åren. Det menar dagens måndagsgäst Felicia Bindekrans som är marknadsansvarig och medgrundare på Skira. Som vanligt innehåller dagens program även en nyhetsuppdatering med det senaste från spannmålsmarknaden.

I dagens måndagsintervju har Anders Niléhn besök av Mattias Andersson från DataVäxt för samtal om lantbrukets digitalisering. Något som inte längre undgår någon då data används för att styra maskiner, samla in data över arbete samt göra all information tillgänglig för dem som har behov av den.

 Vi har också...
I dagens måndagsintervju möter vi experten som ska spetsa LRF:s hållbarhetsarbete.
Allt fler lantbrukare satsar på solceller, men fallgroparna är många – ofta saknas kunskap och erfarenhet hos installatörerna. Vi har bjudit in Ola Carlsson från Länsförsäkringar för att ta reda på hur man enklast undviker problemen.
I dagens måndagsintervju reder vi ut vad som krävs för att sötpotatis ska bli en större gröda i Sverige. Dagens gäst är Oskar Hansson från HIR Skåne. Som vanligt blir det även en nyhetsuppdatering med en rapport från spannmålsmarknaden.
I dagens måndagsintervju träffar vi Magnus Nilsson från Hushållningssällskapet. Han har lett ett tvåårigt projekt som studerar om man kan utesluta fosforn i startgivan för fodermajs. Det skulle kunna leda till mindre övergödning och att odlaren sparar pengar.
Stölder är ett stort problem inom lantbruket, men ny forskning visar att färre än hälften av alla brott blir polisanmälda. I dagens måndagsintervju ska Stina Bengtsson berätta mer om sin studie bland 570 lantbrukare, maskinentreprenörer och åkare.