Lantbruksnytt fredag handlar om att grisar kan vara effektiva mot ogräs men det krävs mycket arbete för att det ska bli bra. Nytt modernt lager för potatis och lök har...
Lantbruksnytt TV
Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.
Senaste programmen
I dagens program handlar det om att lönsamheten för svenska lantbruksföretag väntas bli något sämre 2021 än förra året. Vi träffar också lantbrukare som testar tyskt verktyg för snabb och...
RNA-sprutning nytt vapen mot potatisbladmögel, SLU forskare med att hitta ny pionjärmetod. Lantbruket har generellt klarat sig lindrigt undan pandemin, men från Grisekongressen i Herning hörs tongångar om att en...
Danska Grisekongressen inleds idag, historiskt stor oro över den rådande prisbilden på grismarknaden präglar kongressen. Och succéstart för Glada Bondens mejeri i Boxholm. Östgötarna vill ha mer ost än vad...
Vi inleder som vanligt veckan med en rapport från spannmålsmarknaden.
Vi sammanfattar veckan som gått i Svepet.
I veckans sista program besöker vi Gårdstånga Nygård. De testar mellangrödor som kolbindare för projektet Svensk kolinlagring. Rauch fortsätter utveckla sina tallriksspridare. Hög precision och effektivitet oavsett förutsättningar.
Fredagens Lantbruksnytt handlar om pumpor. Pumpaodlingen går på högvarv. Bostället Löderup levererar under hösten ut över 2 000 ton pumpor. Vogelsang visar upp sin flytgödselspridare med följsam delad släpskoramp.
Senaste inslagen
Fortsatta tester kring virtuella stängsel
Efter tre nya mottagningar - Swedish Agro vill växa ytterligare
Minimal jordbearbetning med Agrisem
Dubbel odling robustare animalieproduktion
Bristande kunskaper om lastvikter
Investeringsviljan fortsätter att öka inom lantbruket
Mix av preparat mot potatisbladmögel
En vecka in i sockerbetskampanjen
Egen sändare på Pöttinger
Odlingsförsök på Hortofältdagen
KLF har ansatt ny vd
Cellodlat kött behöver svenska råvaror
Tidigare intervjuer
Svensk cidertillverkning har stor potential, men för att den ska tas till vara behövs nya och bättre anpassade äppelsorter. SLU-forskaren Kimmo Rumpunen berättar mer i dagens måndagsintervju.
I Lantbruksnytt måndag ska vi träffa professor Peter Lundqvist för att få höra om ett forskningsprojekt vid SLU som rör hot och trakasserier riktat mot lantbrukare. Som vanligt blir det även en rapport från spannmålsmarknaden.
Hästarna gör comeback på årets Milamässa, som startar på torsdag. I dagens måndagsintervju ska vi höra med projektledaren Ann-Christin Lindström vad besökarna mer kan vänta sig.
Vi har tidigare berättat om den växtproteinfabrik som just nu håller på att byggas på SLU i Alnarp. Dagens måndagsgäst är professor Eva Johansson, som ska berätta mer om syftet och målsättningen med det här projektet.
Idag blir det stort fokus på spannmål. Det blir i vanlig ordning en rapport från spannmålsmarknaden men sedan har vi även Martin Krokstorp som gäst i vår måndagsintervju. Han är styrelseledamot i Spannmålsodlarna. Han kommer bland annat att prata om vilka utmaningar som väntar dem under 2019.
Charolaisuppfödaren Sven-Olof Hägg berättar i dagens program att automatiskt brunstkontroll som blir allt vanligare i mjölkbesättningar, men med fördel även kan användas vid köttproduktion.
Vad innebär den nya statsbudgeten egentligen för olika de olika stöden till energiproduktion? Detta får vi svar på i dagens måndagsintervju med Max Jamieson, energirådgivare på HIR Skåne.
I dag kommer det att handla en hel del om bevattning då vi har besök av Maria Weiberg, vd på Rosenqvist Irrigation.