Lantbruksnytt TV

Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.

Lantbruksnytt

Senaste programmen

På Mossagården i skånska Veberöd har man haft gott om motgångar i år, men verkar lyckas bra ändå. En ny studie visar att EU:s stöd till lantbruket hamnar fel. Det...
I dagens program redogör vi för resultaten av årets första provgrävningar i stärkelsepotatis och så har vi en rapport om prisutvecklingen på åker- och betesmark.
I dagens program ser vi närmre på en Sly såmaskin, ny på den svenska marknaden. En verklig allroundmaskin som klarar allt från stubb till plöjt. Efter viss återhållsamhet säljs det...
I tävlingen SM i nedbrytning gräver deltagare i veckan upp tygbitar från åkrarna. Vi tittar på hur nedbrytningen gått hos Martin Krogstorp. Och årets stärkelsepotatis har lidit av torkan i...
I dagens program berättar vi om ett pilotprojekt som SJV utför för att se om resultatbaserade EU-stöd ger ett mervärde och så besöker vi Södra Åby Lokalförening som tagit in...
Välkommen till en ny vecka med Lantbruksnytt. Vi inleder den precis som vanligt med en rapport från spannmålsmarknaden.
I dagens program tittar vi tillbaka på några av veckans viktigaste inslag i en sammanfattning.
Med egenkonstruerad vattenspruta förhindrade de brandspridning vid en balbrand. Enligt lag ska all flyghavre bekämpas. Vi tittar på ett intressant hjälpmedel i jakten på ogräset.
Svenskafoder

Senaste inslagen

Väderstad Tempo
Ogräsläget i lökodlingen
Ny fågelskrämma testas
Krampe och bromsregler
Bekymmer utan roundup
Gårdsrådgivning via Landbygdsprogrammet
SMHI väderfenomen
Havrearealen ökar
Svartfågel plockar upp majsen
Självplock färskpotatis
Fältläget sockerbetor
Svensk slakt i coronatider
Ormatorps Gård

Tidigare intervjuer

Hur ser forskningsläget ut när det gäller växtskydd för rot- och knölgrödor? Vi har bjudit in professor Erland Liljeroth från SLU för att höra mer om de utmaningar och möjligheter som forskarna har att handskas med.
Vad satellitbilder och artificiell intelligens kan bidra med till dagens lantbrukare vet Joakim Wahlqvist från IT-bolaget Sogeti. Han är dagens måndagsgäst i studion.
I dagens program har vi en rapport från spannmålsmarknaden. Intresset för gårdsbaserad biogas har länge varit svalt i Sverige. Det vill Jordbruksverket ändra på. Dagens måndagsgäst Anna Hagerberg ska berätta om myndighetens nya satsning på biogasrådgivning.
Vi har bjudit in Niels Andresen till dagens måndagsintervju för att svara på hur den ekologiska marknaden i Sverige mår.
I dagens måndagsintervju ska det bland annat handla om resistensproblematik vid svampbehandlingar.
Den har kallats både arbetsförmedling och dejtingapp för kor, men hur fungerar egentligen nystartade betesförmedlingen? Vad är syftet och vad hoppas man uppnå? Vi bjöd in Fredrik Rydhagen från länsstyrelsen för att reda ut begreppen i dagens måndagsintervju.
Hur artar sig egentligen årets växtsäsong? Vi bjöd in HIR Skånes växtodlingsrådgivare Paul Leteus till en måndagsintervju för en genomgång av de vanligaste grödorna.
Äldre spannmål, exempelvis spelt, har en plats vid våra bord och på våra åkrar. Det menar forskaren Karin Wendin som deltar i projektet Historiska sädesslag i framtidens mat. I dagens måndagsintervju ska hon berätta mer.