Lantbruksnytt TV

Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.

Lantbruksnytt

Senaste programmen

Med PigScale vägs grisarna med kamera i taket och minskar arbetstiden i slaktsvinsbesättningarna och så behövs det fler som håller så kallade genbanksbesättningar för att bevara alla svenska lantrashöns.
Ny vecka med Lantbruksnytt innebär som brukligt en kort nyhetsuppdatering med start i en färsk rapport från spannmålsmarknaden.
På söndagar sammanfattar vi veckan med vårt långa svep. Du hittar alla inslag och program här på hemsidan.
Glad påsk! I dag handlar Lantbruksnytt om ett nytt projekt ska lyfta rybsen som gröda och då framför allt i norra Sverige. Vi har även med ovanliga lamm. En vanlig...
I långfredagens Lantbruksnytt berättar vi att Arla har många utmaningar i coronapandemins spår men hittills har de klarat att producera som planerat. Vi besöker Glada getens gårdsmejeri där det nu...
I torsdagens Lantbruksnytt berättar vi att coronapandemin tvingar Arla att pausa sin lansering av specialmjölk. Det handlar också om lamm. 
För att öka lönsamheten inom lammproduktionen gäller det att lammen blir...
Än så länge är det ingen brist på reservdelar till lantbruksmaskiner som följd av coronapandemin, Lantbruksnytt pratar med branschorganisationen Maskinleverantörerna. Och så har REKO-ringar blivit en räddning för mindre producenter...
I dagens Lantbruksnytt berättar vi att oavsett om företag inom trädgårdsnäringen får hit sina säsongsarbetare från andra länder, eller hittar arbetskraften i Sverige, kommer årets säsong att innebära fler utmaningar...
Svenskafoder

Senaste inslagen

Betalat för teknik som inte används
Styrräntan har börjat falla
Bevattningsmaskinerna är igång i skåne
Lantmännens föreningsstämma
Premiären för svensk färskpotatis
Svenska Foder - Stabilt utsädesläge
Ombyggd såmaskin från Horsch
Det går att minska CO2-avgången
Lantbruket är lösningen
Innovationsmöte på Agro Food Park
Lag Polens mix av insatser i Rapsmästaren
Precisionsutfodring med NIR-scanner
Ormatorps Gård

Tidigare intervjuer

Det finns flera projekt i Sverige som syftar till att öka pollinatörernas förekomst i landskapet. Mattias Hammarstedt från HIR Skåne ska berätta om några av dem i dagens måndagsintervju.
Digitalisering och transparens kommer prägla spannmålsmarknaden under de kommande åren. Det menar dagens måndagsgäst Felicia Bindekrans som är marknadsansvarig och medgrundare på Skira. Som vanligt innehåller dagens program även en nyhetsuppdatering med det senaste från spannmålsmarknaden.

I dagens måndagsintervju har Anders Niléhn besök av Mattias Andersson från DataVäxt för samtal om lantbrukets digitalisering. Något som inte längre undgår någon då data används för att styra maskiner, samla in data över arbete samt göra all information tillgänglig för dem som har behov av den.

 Vi har också...
I dagens måndagsintervju möter vi experten som ska spetsa LRF:s hållbarhetsarbete.
Allt fler lantbrukare satsar på solceller, men fallgroparna är många – ofta saknas kunskap och erfarenhet hos installatörerna. Vi har bjudit in Ola Carlsson från Länsförsäkringar för att ta reda på hur man enklast undviker problemen.
I dagens måndagsintervju reder vi ut vad som krävs för att sötpotatis ska bli en större gröda i Sverige. Dagens gäst är Oskar Hansson från HIR Skåne. Som vanligt blir det även en nyhetsuppdatering med en rapport från spannmålsmarknaden.
I dagens måndagsintervju träffar vi Magnus Nilsson från Hushållningssällskapet. Han har lett ett tvåårigt projekt som studerar om man kan utesluta fosforn i startgivan för fodermajs. Det skulle kunna leda till mindre övergödning och att odlaren sparar pengar.
Stölder är ett stort problem inom lantbruket, men ny forskning visar att färre än hälften av alla brott blir polisanmälda. I dagens måndagsintervju ska Stina Bengtsson berätta mer om sin studie bland 570 lantbrukare, maskinentreprenörer och åkare.