Bra avräkningspriser men dyrt foder påverkar uppfödningen av vinter- och höstlamm. Och SLU-forskning skyndar på växtförädlingsföretagens arbete där gammal resistens ska in i moderna spannmålssorter.
Lantbruksnytt TV
Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.
Senaste programmen
Höga priser på gödsel finns det en efterfrågan och Yaras produktion rullar för fullt igen. Ny svensk forskning menar att ekologisk odling INTE är bättre för miljön än konventionell.
I dagens program gör vi ett återbesök på Nordeuropas största saffransodling, en verksamhet som växt. Och så visar en ny doktorsavhandling från SLU att strukturkalkning inte är positivt för alla...
Det råder akut brist på importerat ekologiskt proteinfoder. Om detta och om vikten av att lägga grunden för ett enkelt bokslut i dagens Lantbruksnytt.
I dagens program har vi besökt gården där man satsat på wagyukorsningar för optimal kvalitet och lönsamhet. Och för Östra Ljungbys maskinstation blev köpet av en begagnad betupptagare ett lyckad...
Vi inleder veckan med en rapport från spannmålsmarknaden som senaste veckan gett både prisfall och nya prisrekord.
I dag är det premiär för vårt nya maskintest. Vi testar en John Deere 8RX410. Ett matigt program med mycket information om denna traktor. Dessutom sammanfattar vi även veckans nyheter.
Kostnadsökningarna inom lantbruket slår mot alla grenar. För entreprenadföretagen kan snöröjningen bli en förlustaffär. Landsbygdsministern ser bara fördelar med ökad produktion och export. Det är innehållet i lördagens Lantbruksnytt.
Senaste inslagen
Kvalitetskött
Prisutveckling på nötkött
Kopensionatet
Plantekongres drönare
Svinpest i EU
Den nya jordbrukspolitiken
Handlingsplanerna kött
Rinkaby gård
VDI Gödselmatning
Annas favoriter på Grüne Woche
CAP Sverige
Allmänt Grüne Woche
Tidigare intervjuer
I dagens program går vi igenom jordbruksstöd för 2020 med hjälp av HIR Skånes Ingemar Henningsson. Vi rapporterar också från spannmålsmarknaden.
Inom 20 eller 30 år kommer jordbruket genomgå en perenn revolution. Det menar dagens måndagsgäst, Lennart Olsson, professor i hållbarhetsvetenskap vid Lunds universitet.
I dagens måndagsintervju ska vi höra SVA:s expert Oskar Nilsson berätta mer om den minskade antibiotikaförsäljningen för djuranvändning i EU.
I dagens program berättar vi bland annat att finsk sockerproduktion behöver fler odlare och att forskare erfar att USAs hamnar bombarderas med afrikansk svinpest.
Hur ska vi summera lantbruksåret 2019? Och vad väntar under 2020? Vi bjöd in LRF Konsults Christine Andersson för att reda ut några av frågetecknen i dagens måndagsintervju
Sveriges grisbönder har ett tufft år bakom sig med turbulens på marknaden och höga foderpriser. Christian Carlsson, som är ordförande för Skånes och Blekinges grisproducenter, vågar ändå se positivt på det kommande året. Hör mer i dagens måndagsintervju.
I dagens Lantbruksnytt får vi en nyhetsuppdatering men sedan blir det fokus på majs. Det är en gröda som blir allt vanligare på åkrarna i framför allt Sydsverige. En som vet allt om majsens fördelar, men också om majsens utmaningar, är Hans Thorell som började odla grödan redan på 70-talet.
Hasse Ripa har varit verksam inom lantbruksmaskinbranschen i flera decennier. I dag är han marknadschef för relativt nystartade Swedish Agro Machinery med huvudagenturen Claas. Hur går det för Swedish Agro Machinery?