Inom 20 eller 30 år kommer jordbruket genomgå en perenn revolution. Det menar dagens måndagsgäst, Lennart Olsson, professor i hållbarhetsvetenskap vid Lunds universitet.
Lantbruksnytt TV
Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.
Senaste programmen
Lantbruksnytt besöker Vasseröds gård på ön Orust i Bohuslän där Kurt Göransson bedrivit ekologiskt lantbruk i 50 år.
I dagens Lantbruksnytt berättar vi om läget för skadegörare i fält. De skadegörare som ställt till det i fält tidigare år var i Skåne inget stort problem 2019. Däremot fick...
I dagens Lantbruksnytt kan vi berätta att ännu ett stort mejeri har gått i konkurs på en allt trögare mjölkmarknad i USA. Det ska även handla om svamp. I höstas...
Idag tittar vi på hur startfoder på feedyards i Texas får ungdjur att lära sig att äta stora mängder foder för att växa snabbt. Och Hällestadsvamp har sedan anläggningen brann...
Skåne har fått en egen odlingsutvecklare. Nu ska fältförsöken komma fler skånska lantbrukare till nytta. Lantbruksnytt besökte Jordbrukardagarna i Östra Ljungby. Och i Texas låter man nötkreatur beta höstvete under...
I dagens Lantbruksnytt kan vi berätta att europeisk grisproduktion minskar och det kan ske ett tronskifte bland de producerande länderna. Camilla Persson, växtodlingsrådgivare på Lantmännen berättar om Svalövsprojektet, ett praktiskt...
I dagens måndagsintervju ska vi höra SVA:s expert Oskar Nilsson berätta mer om den minskade antibiotikaförsäljningen för djuranvändning i EU.
Senaste inslagen
Mellangrödor
Wielton
Beescanning
Soyl Sense
Variabelt däcktryck
ProCROSS
Byrokrati
Betcystnematoder
Tysk lantbrukare satsar på maskinstation
Yara N-Sensorsimulator
Erfa-grupper för ökad lönsamhet
Lantbrukarpar får gårdsmiljöpris
Tidigare intervjuer
Svensk cidertillverkning har stor potential, men för att den ska tas till vara behövs nya och bättre anpassade äppelsorter. SLU-forskaren Kimmo Rumpunen berättar mer i dagens måndagsintervju.
I Lantbruksnytt måndag ska vi träffa professor Peter Lundqvist för att få höra om ett forskningsprojekt vid SLU som rör hot och trakasserier riktat mot lantbrukare. Som vanligt blir det även en rapport från spannmålsmarknaden.
Hästarna gör comeback på årets Milamässa, som startar på torsdag. I dagens måndagsintervju ska vi höra med projektledaren Ann-Christin Lindström vad besökarna mer kan vänta sig.
Vi har tidigare berättat om den växtproteinfabrik som just nu håller på att byggas på SLU i Alnarp. Dagens måndagsgäst är professor Eva Johansson, som ska berätta mer om syftet och målsättningen med det här projektet.
Idag blir det stort fokus på spannmål. Det blir i vanlig ordning en rapport från spannmålsmarknaden men sedan har vi även Martin Krokstorp som gäst i vår måndagsintervju. Han är styrelseledamot i Spannmålsodlarna. Han kommer bland annat att prata om vilka utmaningar som väntar dem under 2019.
Charolaisuppfödaren Sven-Olof Hägg berättar i dagens program att automatiskt brunstkontroll som blir allt vanligare i mjölkbesättningar, men med fördel även kan användas vid köttproduktion.
Vad innebär den nya statsbudgeten egentligen för olika de olika stöden till energiproduktion? Detta får vi svar på i dagens måndagsintervju med Max Jamieson, energirådgivare på HIR Skåne.
I dag kommer det att handla en hel del om bevattning då vi har besök av Maria Weiberg, vd på Rosenqvist Irrigation.