Inom 20 eller 30 år kommer jordbruket genomgå en perenn revolution. Det menar dagens måndagsgäst, Lennart Olsson, professor i hållbarhetsvetenskap vid Lunds universitet.
Lantbruksnytt TV
Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.
Senaste programmen
Lantbruksnytt besöker Vasseröds gård på ön Orust i Bohuslän där Kurt Göransson bedrivit ekologiskt lantbruk i 50 år.
I dagens Lantbruksnytt berättar vi om läget för skadegörare i fält. De skadegörare som ställt till det i fält tidigare år var i Skåne inget stort problem 2019. Däremot fick...
I dagens Lantbruksnytt kan vi berätta att ännu ett stort mejeri har gått i konkurs på en allt trögare mjölkmarknad i USA. Det ska även handla om svamp. I höstas...
Idag tittar vi på hur startfoder på feedyards i Texas får ungdjur att lära sig att äta stora mängder foder för att växa snabbt. Och Hällestadsvamp har sedan anläggningen brann...
Skåne har fått en egen odlingsutvecklare. Nu ska fältförsöken komma fler skånska lantbrukare till nytta. Lantbruksnytt besökte Jordbrukardagarna i Östra Ljungby. Och i Texas låter man nötkreatur beta höstvete under...
I dagens Lantbruksnytt kan vi berätta att europeisk grisproduktion minskar och det kan ske ett tronskifte bland de producerande länderna. Camilla Persson, växtodlingsrådgivare på Lantmännen berättar om Svalövsprojektet, ett praktiskt...
I dagens måndagsintervju ska vi höra SVA:s expert Oskar Nilsson berätta mer om den minskade antibiotikaförsäljningen för djuranvändning i EU.
Senaste inslagen
Regelverket är på plats
Lastbärande gödselspridare från Horsch
Spannmålslagren har fallit två år i sträck nu
Lantbruksmaskiner blir inte billigare
Kraftåtgärden: tamgrisarna skall avlivas
Autonoma satsningar
ASF påverkar svensk grisslakt
Ny ogräsharv från Pöttinger
Stort intresse för majsdagen
Självgående spruta med variabel spårvidd
EU ser över vargens skyddsstatus
Många nya Fendt i år
Tidigare intervjuer
Trädgårdsmästaren John Taylor har börjat odla äpplen och räknar med att leverera sina första flaskor med cider till våren. I dagens måndagsintervju ska vi höra vilka utmaningar den här sortens odling medför
Vilka effekter har gaucho-förbudet fått för årets betsäsong? Och hur ser branschen på framtiden? I dagens måndagsintervju har vi bjudit in Fredrik Larsson från Betodlarnas styrelse för att höra efter.
I dagens måndagsintervju möter vi LRFs nytillträdda vd, Anna-Karin Hatt. Hon berättar om sin syn på LRFs utmaningar och vad organisationen behöver fokusera på framöver.
Vi bjöd in forskaren Karolina Östbring från Lunds universitet för att höra hur hon tror att vi i framtiden kommer kunna använda raps som människoföda och inte bara oljeproduktion.
Tävlingen Rapsmästaren har startat och intresset verkar vara rekordstort. Hör tävlingsledare Albin Gunnarsson berätta om mästerskapet och om situationen för svensk rapsodling i stort.
Vad ska man tänka på när man utformar arrendekontrakt? Vilka är fallgroparna? Och kan vi vänta oss att arrendepriserna går upp eller ner framöver? Dagens måndagsgäst Caroline Weibull-Göransson har svaren.
I dagens måndagsintervju tar vi upp en livsviktig resurs, vatten. För vattenförsörjning är en fråga som diskuteras allt mer intensivt inom lantbruket. Vi bjöd in Malin Magnusson från Sweco för att höra mer om utmaningar och möjligheter på området.
Afrikansk Svinpest sprids över världen. Till måndagsintervjun har vi bjudit in Karl Ståhl från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för att prata om riskerna för spridning till Sverige, och vilka förebyggande åtgärder som görs här.