Lantbruksnytt TV

Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.

Lantbruksnytt

Senaste programmen

SLU i Alnarp bygger en växtproteinfabrik. Efter att Vinnova beviljat 10 miljoner kronor till projektet har nu byggandet av växtproteinfabriken kommit igång. I dagens program handlar det också om Spaniens...
Vad innebär den nya statsbudgeten egentligen för olika de olika stöden till energiproduktion? Detta får vi svar på i dagens måndagsintervju med Max Jamieson, energirådgivare på HIR Skåne.
Idag börjar vi en ny serie som kommer att återkomma då och då på söndagarna och den handlar om traktorpulling. Vi har tagit oss till Kvidinge i nordvästra Skåne. Där...
Under metoo-rörelsen har det framkommit berättelser från kvinnor om sexuella övergrepp också i det gröna näringslivet. LRFs Jämställdhetsakademi har sammanställt ett urval av berättelserna i en rapport. I dagens program...
Ett glyfosatförbud skulle kosta de svenska växtodlingsföretagen över 1000 kronor per hektar. Det tror Jordbruksverket som räknat på vad ett förbud skulle innebära för lantbruket. I dagens program handlar det...
SVAs övervakning av sjukdomar hos vilda djur har stängts av. Anledningen är att finansieringen uteblir i övergångsregeringens regleringsbrev. Betkampanjen avslutades igår. Årets skörd är som väntat sämre än genomsnittet men...
Fjolårets torka och försämrade lönsamhet påverkar även lantbruksmaskinhandeln, men på OP Maskiner är man trots allt försiktigt optimistiska. Och så är vi med på Jordbrukardagarna i Östra Ljungby i Skåne.
I dagens program har vi träffat Lyckeby Starch som vill öka produktionen till 80 000 ton stärkelse per år och en viktig nyckel för att lyckas är utökad areal. I...
Svenskafoder

Senaste inslagen

Brandskyddet minskar skadekostnaderna
Större intresse för biostimulanter
Mindre grundvatten på sommaren
Nöjda utställare på Borgeby Fältdagar
Stabilt med slaktanmälningar
Låga grundvattennivåer och risk för vattenbrist
Räntan urholkar lantbrukarnas resultat
Hela växtodlingen i en app
Världspremiär för Case IH Optum 340
Borgeby Fältdagar 2023 öppnar
Automatisk styrning även på maskinen
Potatisdemo inför potatis- och Hortofältdagen
Ormatorps Gård

Tidigare intervjuer

Hur ser forskningsläget ut när det gäller växtskydd för rot- och knölgrödor? Vi har bjudit in professor Erland Liljeroth från SLU för att höra mer om de utmaningar och möjligheter som forskarna har att handskas med.
Vad satellitbilder och artificiell intelligens kan bidra med till dagens lantbrukare vet Joakim Wahlqvist från IT-bolaget Sogeti. Han är dagens måndagsgäst i studion.
I dagens program har vi en rapport från spannmålsmarknaden. Intresset för gårdsbaserad biogas har länge varit svalt i Sverige. Det vill Jordbruksverket ändra på. Dagens måndagsgäst Anna Hagerberg ska berätta om myndighetens nya satsning på biogasrådgivning.
Vi har bjudit in Niels Andresen till dagens måndagsintervju för att svara på hur den ekologiska marknaden i Sverige mår.
I dagens måndagsintervju ska det bland annat handla om resistensproblematik vid svampbehandlingar.
Den har kallats både arbetsförmedling och dejtingapp för kor, men hur fungerar egentligen nystartade betesförmedlingen? Vad är syftet och vad hoppas man uppnå? Vi bjöd in Fredrik Rydhagen från länsstyrelsen för att reda ut begreppen i dagens måndagsintervju.
Hur artar sig egentligen årets växtsäsong? Vi bjöd in HIR Skånes växtodlingsrådgivare Paul Leteus till en måndagsintervju för en genomgång av de vanligaste grödorna.
Äldre spannmål, exempelvis spelt, har en plats vid våra bord och på våra åkrar. Det menar forskaren Karin Wendin som deltar i projektet Historiska sädesslag i framtidens mat. I dagens måndagsintervju ska hon berätta mer.