Lantbruksnytt TV

Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.

Hir Skåne

Senaste programmen

Spannmålspriset stiger igen och efterfrågan på gödsel är fortsatt liten på de flesta marknader. Mer om detta i dagens program.
50 miljoner kronor skal satsas på ett nytt kunskapsnav för hållbar matproduktion vid Alnarp. Det är SLU och Sparbanken Skåne som gemensamt skall skapa ett forsknings- och utbildningscentrum för primärproduktion,...
I dagens program får vi höra om cellodlat kött från Re:meat. Vi får även höra vem som blir ny vd för KLF.
I dagens program får vi höra när Agrisem berättar om hur man kan direktså ifall man redan har en fronttank. Vi får även höra om bristande information kring nya regler...
I dagens program besöker vi Green Deer i Kalmar som upplever ett ökat investeringsintresse från lantbrukarna nu när skörden blivit bättre i år och så berättar Lyckeby om årets försök...
Nu siktar Bednar på att komma in ordentligt på den svenska marknaden med sina maskiner för jordbearbetning och sådd. Och billigare gödningsalternativ inom odlingen av stärkelsepotatis ser lovande ut enligt...
Lantbruksnytt rapporterar från Hortofältdagen på Borgeby och i dagens program handlar det om att bekämpa insekter på naturlig väg och så tittar vi på när Grans maskintjänst skördar hampa.
Spannmålspriset fortsätter uppåt och i dagens program förklaras varför och en annan finess för växtodlingsgårdar är att priset på naturgas faller, något som ger billigare kvävegödsel.
Svenskafoder

Senaste inslagen

LRF om valet: ”Inte någon direkt påverkan”
Dubbel räntesänkning och spirande optimism
Moni WorldWide söker fler återförsäljare
Sex traktorer fick priser
Framsteg med RNA mot potatisbladmögel
20 teknikinnovationer på Eima
Jordbruksverket och Linköpings Universitet lanserar kunskapsnav för digitalt jordbruk
Alla potatismaskiner i fält
Kombinerad halmrivare och balupprullare
Andra året med mellangrödesafari
Ny teknik från Söderberg & Haak
Exakthack med banddrift
Ormatorps Gård

Tidigare intervjuer

Det finns flera projekt i Sverige som syftar till att öka pollinatörernas förekomst i landskapet. Mattias Hammarstedt från HIR Skåne ska berätta om några av dem i dagens måndagsintervju.
Digitalisering och transparens kommer prägla spannmålsmarknaden under de kommande åren. Det menar dagens måndagsgäst Felicia Bindekrans som är marknadsansvarig och medgrundare på Skira. Som vanligt innehåller dagens program även en nyhetsuppdatering med det senaste från spannmålsmarknaden.

I dagens måndagsintervju har Anders Niléhn besök av Mattias Andersson från DataVäxt för samtal om lantbrukets digitalisering. Något som inte längre undgår någon då data används för att styra maskiner, samla in data över arbete samt göra all information tillgänglig för dem som har behov av den.

 Vi har också...
I dagens måndagsintervju möter vi experten som ska spetsa LRF:s hållbarhetsarbete.
Allt fler lantbrukare satsar på solceller, men fallgroparna är många – ofta saknas kunskap och erfarenhet hos installatörerna. Vi har bjudit in Ola Carlsson från Länsförsäkringar för att ta reda på hur man enklast undviker problemen.
I dagens måndagsintervju reder vi ut vad som krävs för att sötpotatis ska bli en större gröda i Sverige. Dagens gäst är Oskar Hansson från HIR Skåne. Som vanligt blir det även en nyhetsuppdatering med en rapport från spannmålsmarknaden.
I dagens måndagsintervju träffar vi Magnus Nilsson från Hushållningssällskapet. Han har lett ett tvåårigt projekt som studerar om man kan utesluta fosforn i startgivan för fodermajs. Det skulle kunna leda till mindre övergödning och att odlaren sparar pengar.
Stölder är ett stort problem inom lantbruket, men ny forskning visar att färre än hälften av alla brott blir polisanmälda. I dagens måndagsintervju ska Stina Bengtsson berätta mer om sin studie bland 570 lantbrukare, maskinentreprenörer och åkare.