Inom 20 eller 30 år kommer jordbruket genomgå en perenn revolution. Det menar dagens måndagsgäst, Lennart Olsson, professor i hållbarhetsvetenskap vid Lunds universitet.
Lantbruksnytt TV
Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.
Senaste programmen
Lantbruksnytt besöker Vasseröds gård på ön Orust i Bohuslän där Kurt Göransson bedrivit ekologiskt lantbruk i 50 år.
I dagens Lantbruksnytt berättar vi om läget för skadegörare i fält. De skadegörare som ställt till det i fält tidigare år var i Skåne inget stort problem 2019. Däremot fick...
I dagens Lantbruksnytt kan vi berätta att ännu ett stort mejeri har gått i konkurs på en allt trögare mjölkmarknad i USA. Det ska även handla om svamp. I höstas...
Idag tittar vi på hur startfoder på feedyards i Texas får ungdjur att lära sig att äta stora mängder foder för att växa snabbt. Och Hällestadsvamp har sedan anläggningen brann...
Skåne har fått en egen odlingsutvecklare. Nu ska fältförsöken komma fler skånska lantbrukare till nytta. Lantbruksnytt besökte Jordbrukardagarna i Östra Ljungby. Och i Texas låter man nötkreatur beta höstvete under...
I dagens Lantbruksnytt kan vi berätta att europeisk grisproduktion minskar och det kan ske ett tronskifte bland de producerande länderna. Camilla Persson, växtodlingsrådgivare på Lantmännen berättar om Svalövsprojektet, ett praktiskt...
I dagens måndagsintervju ska vi höra SVA:s expert Oskar Nilsson berätta mer om den minskade antibiotikaförsäljningen för djuranvändning i EU.
Senaste inslagen
Biogas av kantgräs lovande
Potential för ny rekordareal
Maskinnyheter på Portato Europe
Lantmännen miljardsatsar på ärtprotein
Del 8 av valenkäten: Miljöpartiet
Hortofältdag för frilandsodling av grönsaker
Del 7 av valenkäten: Moderaterna
Annorlunda betkampanj i startgroparna
Del 6 av valenkäten: Vänsterpartiet
Teknik för klimatsmart lantbruk
Del 5 av valenkäten: Liberalerna
Lovande sort med hög potatisbladmögelresistens
Tidigare intervjuer
Svenska grisuppfödare arbetar hårt för att få till ett exportavtal med Kina. Hur det går med den saken ska vi höra mer om i dagens måndagsintervju med Mattias Espert, vice ordförande i Sveriges grisföretagare.
Vad händer med krisstödet? Vad innebär Brexit? Vad ska svenska lantbrukare tänka på 2019? Det är några av de frågor som HIR Skånes EU-samordnare, Ingemar Henningsson, ger svar på i dagens måndagsintervju.
Svenska kycklingproducenter har fått ny konkurrens från Finland, vi har svensk fågels vd i studion som pratar om detta.
I veckans måndagsintervju kommer det att handla om läget inom svensk köttproduktion efter sommarens torka. Det blir även en rapport från spannmålsmarknaden.
I dagens måndagsintervju ska det handla om odling i containrar. Det är en företeelse som fortfarande är ganska ovanlig i Sverige, men det är en teknik på frammarsch. Det menar dagens måndagsgäst Harrie Rademaekers, styrelseordförande och delägare i foodtech-företaget Futufarm.
I dag kommer Lantbruksnytt att handla om betor, men vi börjar som vanligt veckan med en rapport från spannmålsmarknaden.
Vildsvin orsakar årligen skador för lantbruket på över en miljard kronor - och nästa år ser det ut att bli ovanligt mycket gris i skogarna. Anders Rolfsson som är ledamot i LRF Skåne berättar om LRFs tankar kring problemet med vildsvin.
Dagens måndagsgäst heter Gunilla Berg och jobbar till vardags på Växtskyddscentralen. Vi ska bland annat höra med henne om höstens kraftiga inflygning av bladlöss i fälten i södra Sverige.