Lantbruksnytt TV

Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.

Lantbruksnytt

Senaste programmen

Vi såg ännu en vecka med stigande priser på spannmål i världen men en starkare krona gör priserna inte stiger så snabbt omräknat i vår valuta.
I söndagens upplaga av Lantbruksnytt bjuds det på en tillbakablick på några av veckans höjdpunkter.
Oljepriset har fallit tillbaka men lågt utbud på diesel i Europa. Det blir billigare vid bensinpumpen men för lantbrukets del lär det inte bli några större nedgångar på dieselpriset. Och...
Efter vikande lönsamhet slutar Högestad och Christinehof gods helt med den del av produktionen som är ekologisk. Kraftigt ökad omsättning för Arla men mjölkbönderna kan räkna med lägre mjölkpris under...
I torsdagens utsändning av Lantbruksnytt handlar det om att Svenska Foder nu efter några tuffare år åter träffat rätt. Det handlar också om Väderstads senaste nyförvärv.
Lantbruksnytt onsdag handlar om att Arla gör det lättare för ekobönder att ställa om till konventionell produktion. Energiförsörjningen blir allt viktigare på gårdsnivå. Nästa steg kan vara egen vätgasproduktion.
I tisdagens Lantbruksnytt kan vi berätta om ännu ett rekordresultat för Lantmännen som delar ut en miljard till medlemmarna. Samt dubbel nytta för pollinerande insekter med blomsterremsor i odlingslandskapet.
Den här veckan var det svagt uppåt på börsen i Paris. Delvis på grund av stigande priser men även på grund av en försvagad svensk valuta.
Svenskafoder

Senaste inslagen

Förhandla solcellsarrenden eller bygg själv
Foodhills siktar på god lönsamhet för sina odlare
Klimatbonus för mjölkgårdar som gör jobbet
Storslam för mässans största hondjur
Det svenska stallet går bättre än det danska
Minskad import av gris i Kina slår hårt mot Danmark
Arrendeavtalen för solceller på mark
Ökande intresse för Randex vagnar
50-fots skärbord ökade kapaciteten
Fågelinfluensan här för att stanna
eAutoPower redo för produktion
Solceller på mark intresserar fler
Ormatorps Gård

Tidigare intervjuer

Det finns flera projekt i Sverige som syftar till att öka pollinatörernas förekomst i landskapet. Mattias Hammarstedt från HIR Skåne ska berätta om några av dem i dagens måndagsintervju.
Digitalisering och transparens kommer prägla spannmålsmarknaden under de kommande åren. Det menar dagens måndagsgäst Felicia Bindekrans som är marknadsansvarig och medgrundare på Skira. Som vanligt innehåller dagens program även en nyhetsuppdatering med det senaste från spannmålsmarknaden.

I dagens måndagsintervju har Anders Niléhn besök av Mattias Andersson från DataVäxt för samtal om lantbrukets digitalisering. Något som inte längre undgår någon då data används för att styra maskiner, samla in data över arbete samt göra all information tillgänglig för dem som har behov av den.

 Vi har också...
I dagens måndagsintervju möter vi experten som ska spetsa LRF:s hållbarhetsarbete.
Allt fler lantbrukare satsar på solceller, men fallgroparna är många – ofta saknas kunskap och erfarenhet hos installatörerna. Vi har bjudit in Ola Carlsson från Länsförsäkringar för att ta reda på hur man enklast undviker problemen.
I dagens måndagsintervju reder vi ut vad som krävs för att sötpotatis ska bli en större gröda i Sverige. Dagens gäst är Oskar Hansson från HIR Skåne. Som vanligt blir det även en nyhetsuppdatering med en rapport från spannmålsmarknaden.
I dagens måndagsintervju träffar vi Magnus Nilsson från Hushållningssällskapet. Han har lett ett tvåårigt projekt som studerar om man kan utesluta fosforn i startgivan för fodermajs. Det skulle kunna leda till mindre övergödning och att odlaren sparar pengar.
Stölder är ett stort problem inom lantbruket, men ny forskning visar att färre än hälften av alla brott blir polisanmälda. I dagens måndagsintervju ska Stina Bengtsson berätta mer om sin studie bland 570 lantbrukare, maskinentreprenörer och åkare.