Ukraina exporterar spannmål nu
Med en veckas försening, efter det att avtalet mellan Ryssland och Ukraina undertecknades i Turkiet, har nu spannmålsexporten kommit igång från ukrainska hamnar vid Svartahavet. Det uppger AFP.
Hur mycket som skeppats ut och i vilken takt sjötransporterna går i är oklart. Det vi vet är att det ligger cirka 20 miljoner ton spannmål i siloanläggningar i tre hamnstäder vid Svartahavet, en av dessa är i Odessa.
Totalt har Ukraina cirka 25 miljoner ton spannmål i lager av 2021-års skörd.
Marknaden har inte reagerat nämnvärt på att exporten kom igång. Prisfallet skedde förra fredagen då avtalet undertecknades men redan på måndagen steg spannmålspriserna igen då Ryssland skickade fyra robotar på Odessa varav två träffade infrastruktur i hamnen. Efter det har det varit lugnt i Odessa och därmed har exporten kommit igång. Marknaden har således redan intecknat denna export som framförallt går till länder i Afrika där enligt uppgift 47 miljoner människor hamnat i hungersnöd som en effekt av Rysslands invasion av Ukraina i slutet av februari i år.
Spannmålspriserna är således ganska opåverkade av den export som nu sker och i morgon söndag ser ni veckans prisrörelser här på Lantbruksnytt.
För lantbrukare i Ukraina är det i grevens tid exporten kommer igång. Skörden rullar nu på och utan att bli av med 2021-års skörd finns det inte silokapacitet för att ta emot årets skörd. Lantbrukarna i landet har det besvärligt. Förutom att de riskerar livet när de bedriver lantbruk tvingas de sälja sina produkter för priser långt under världsmarknadspriset eftersom exporten inte har fungerat under konflikten.