Upp eller ner för danskt lantbruk
Att danskt lantbruk haft en djup kris och att det fortfarande är mycket tufft för flera lantbrukare där är nog alla överens om. Det man däremot inte är fullt lika klar över är var i krisen man befinner sig och hur den närmsta framtiden kommer att se ut.
I en del rapporter har man skrivit att priset på åkermark nu nått botten och att alla framtida förändringar pekar uppåt. Detta gäller även räntan enligt flera bedömare, även om de även säger att den trots allt ligger kvar på en låg nivå länge till.
I förra veckan meddelade emellertid danska Agrocuras chefsekonom Jens Schjerning, att danska lantbrukare bara gått en tredjedel genom krisen och har mer än hälften kvar att brottas med. Han tror på ytterligare räntefall och deflation, det vill säga prisfall på varor och egendom. Enligt honom är det inte enbart ett problem i Danmark, för just nu räcker det med ett prisfall på 20 procent vad gäller råoljan så blir det deflation i hela Europa. Han tror att den europeiska centralbanken måste sätta ner räntan ända till 0,25 procent för att få någorlunda fart på hjulen.
Även om vi tidigare rapporterat om att botten är nådd för danska markpriser här på NilehnTeknik verkar det således inte längre stämma. Även om markpriserna sedan toppen hösten 2008 fallit med i snitt 42,5 procent i Danmark menar Jens Schjerning att tendensen är ett fortsatt prisfall.
Om detta stämmer har danska lantbrukare trots allt lyckats relativt väl och gjort vinster den senaste tiden, för i en annan raport kan vi se att skuldsättningen just nu minskar i landet. När det var som värst år 2010 utgjorde de samlade skulderna 66,6 procent av de samlade tillgångarna inom danskt lantbruk, men i dag är den siffran mindre och år 2014 tror man på endast 62,5 procent. Häpnadsväckande siffror för svenskt lantbruk som kollektiv, men högst normalt för många i Danmark.
En orsak kan vara den kraftigt minskade maskinförsäljningen som medför mindre avskrivningar i de enskilda lantbruksföretagen. Ett företag som upphör med investeringar i inventarier under några år ökar raskt sitt resultat efter avskrivningar, innan verkligheten kommer ikapp.