ANNONS

Uppsala kommun antar förnyat landsbygdsprogram

Kommunfullmäktige har antagit ett nytt landsbygdsprogram för Uppsala kommun, baserat på tidigare program som har kompletterats på flera punkter. Nu finns det ett förnyat ramverk för kommunens långsiktiga utvecklingsarbete med målet att bli den bästa landsbygdskommunen i Sverige.

– Uppsala är Sveriges största landsbygdskommun men vårt mål är även att vara den bästa. Därför vill vi satsa på en landsbygd med en livskraftig kommersiell och offentlig service, inkluderande kulturliv, varierat bostadsutbud och hållbara energilösningar, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Förtydligande av inriktning och handlingsplan
Landsbygdsprogrammet anger tydligt inriktningen för kommunens arbete med landsbygdsutveckling och kommer att kompletteras med en handlingsplan som nu håller på att tas fram. Den kompletterar programmet och innehåller vad som ska göras, specifika åtgärder, indikatorer, uppföljningsformer och andra detaljer.

Integration av Agenda 2030
FN:s agenda för hållbar utveckling är integrerad i programmet. Det innebär att de tre dimensionerna av hållbarhet (ekonomisk, social och ekologisk) balanseras och att målen i Agenda 2030 är en del av den gemensamma riktningen för kommunens arbete.

Samarbete och samverkan
Programmet betonar också vikten av samarbete mellan olika förvaltningar, bolag inom kommunkoncernen samt med externa aktörer som regionen, föreningar och myndigheter. Samverkan är en förutsättning för att säkerställa att landsbygdsutvecklingen sker på ett effektivt och inkluderande sätt.

– Med landsbygdsprogrammet har vi en tydlig riktning för att skapa hållbara och livskraftiga landsbygder. Genom att fokusera på hållbarhetsaspekterna och samarbete med både interna och externa aktörer, strävar vi efter att göra Uppsala till Sveriges bästa landsbygdskommun, säger Ulrik Wärnsberg (S), ordförande i landsbygdsberedningen.

Fakta
Fokus på specifika utvecklingsområden
Landsbygdsprogrammet förtydligar inriktningen för Uppsala kommuns arbete med att bli Sveriges bästa landsbygdskommun och fungerar som en gemensam utgångspunkt för prioritering och planering av kommunkoncernens insatser. Programmet kompletteras med en handlingsplan som innehåller konkreta åtgärder, indikatorer och uppföljningsformer för att säkerställa att vi når våra mål.

Programmet har särskilt fokus på att det ska vara möjligt att bo, verka och leva på landsbygderna. Fem utvecklingsområden definieras:

Lokalt engagemang och aktivt stöd för utveckling av hållbara landsbygder i en klimatneutral kommun
Vitalt och inkluderande kulturliv samt idrotts- och fritidsaktiviteter i landsbygderna
Livskraftig kommersiell och offentlig service i samarbete
Varierat bostadsutbud och hållbar mobilitet
Hållbara energilösningar för landsbygderna och hållbara lokala livsmedelskedjor.

Relaterade artiklar