Vattenhushållning
Som en del i handlingsplanen för en ny livsmedelsstrategi har regeringen gett Jordbruksverket i uppdrag att inrätta ett kompetenscentrum för hållbar hantering av vatten i jordbruket. Nu har beslut fattats om hur uppdraget ska genomföras.
Regeringens konstaterar att tillgången till produktiv jordbruksmark är viktig för en ökad livsmedelsproduktion.
– Markens vattenhushållning, det vill säga tillgången till rätt mängd vatten vid varje tidpunkt, är en avgörande faktor för att behålla och öka markens bördighet, berättar Tomas Johansson, utredare på växt- och miljöavdelningen på Jordbruksverket. Marken behöver dräneras och ibland bevattnas för att skapa goda förutsättningar för odling.
Ökad kompetens om vattenhushållning
– Uppdraget handlar om att öka kompetensen om jordbrukets vattenhushållning inom Jordbruks-verket och på andra myndigheter säger Olof Johansson, avdelningschef på växt- och miljöavdelningen.
Just nu pågår arbete inom en rad områden som har betydelse för hur vattnet rör sig i landskapet, till exempel åtgärder för att förbättra vattenkvaliteten, för att skydda mot översvämning, för att minska utsläpp av växthusgaser och för att klara dricksvattenförsörjningen. Samtidigt behöver jordbruket anpassas till ett förändrat klimat med både mer regn och längre torrperioder.
Samverkan en framgångsfaktor
Regeringens beslut om att inrätta ett kompetenscentrum ger Jordbruksverket ett tydligt uppdrag att lyfta vattenhushållningens betydelse för livsmedelsproduktionen, att bidra till att öka kompetensen och bistå andra myndigheter med kunskap inom området. Samverkan med de andra myndigheterna och andra aktörer med kunskap inom området, exempelvis forskare och rådgivare, blir av görande för att verksamheten ska bli framgångsrik.
– Vattenfrågan är komplex, det finns många aspekter att ta hänsyn till och allt hänger ihop. Olika myndigheter har olika ansvar. Ska vi kunna ta ett helhetsgrepp på vattenfrågan behöver vi hjälpas åt och lära av varandra, avslutar Tomas Johansson.