Vete närmar sig 3 kronor per kg igen
Priset för vete på Matif gick upp med 3 procent under veckan och ligger nu på 243:50 euro per ton vilket blir 2:90 kronor per kg. Växelkursen för svenska kronor mot euro är i stort sett oförändrad mot förra veckan och prisuppgången beror på minskade lager av vete i världen i kombination av ökad export från EU förra veckan vad gäller vete.
Läs mer om det i denna artikel från i går lördag. På börsen i Chicago gick vete upp med 1,4 procent och därmed kan man anta att exportsiffrorna hade betydelse.
För majs och soja på börsen i Chicago blev förändringen minus 1,6 respektive 1,7 procent och även det stämmer bra med den USDA rapport som kom i tisdags denna veckan och som visade på god tillgång av majs. Och det är den relativt goda tillgången på majs som även medför att inte vete stiger mer i pris än vad som är fallet, tror marknadsanalytiker Lantbruksnytt pratat med.
Att priset på spannmål inte stiger mer förvånar en del analytiker då lagersituationen totalt i världen är mindre än på flera år och då de minskat konstant i två år i streck vilket är ovanligt. Dessutom verkar marknaden ha vant sig vid Rysslands krig i Ukraina och ser inte längre det som en försörjningsrisk.
Priset på majs gick upp 0,2 procent på Matif i Paris denna veckan medan priset på raps föll med 0,9 procent. Detta är märkligt då priset på råolja stiger rejält nu och ser ut att fortsätta stiga i kombination med att Kanada minskar sin skörd av raps i år.
Även de svenska dagspriserna för fysik vara klättrar uppåt och är just nu för höstvete 2:90 kronor per kg, vårvete (med minst 13 % protein) 3:40 kronor per kg, fodervete 2:10 kronor per kg, etanolvete 2:10 kronor per kg, råg 2:30 kronor per kg, foderhavre 2:18 kronor per kg, grynhavre 2:82 kronor per kg, foderkorn 2:22 kronor per kg, maltkorn 3:32 kronor per kg, foderärtor 3:12 kronor per kg, åkerbönor 3:12 kronor per kg, linfrö 4:80 kronor per kg och raps 5:12 kronor per kg.
Prisskillnaden är rekordstor mellan bröd- och fodervete. Det skiljer nästan en krona per kg och det beror på att stora mängder brödvete klassats ner till foder denna säsong till följd av väderproblem under skördesäsongen.