Viktig storlek med rätt utrustning
Med nya 6230R och 6250R täpper John Deere till ett hål där man saknat traktorer. Det är konceptet upp till 300 hästkrafter med kort hjulbas och liten vikt. En maskin som passar till transport och vallskörd och där flera av konkurrenterna haft modeller sedan en tid.
För att få fram en perfekt traktor bildade John Deere en europeisk maskinstationsgrupp som under en lång period hade kontinuerliga möte med en ansvarig från John Deeres traktorfabrik i Mannheim. Man gick noga igenom användarnas behov och stämde av med vad som var möjligt mot John Deeres ingenjörer. Naturligtvis finns även marknadsavdelningen med på ett hörn så priset matchar det marknaden är beredd att betala.
I månadsskiftet november/december i fjol presenterades resultatet för pressen och ungefär när denna tidning kommer ut rullar den första demonstrationstraktorn i Sverige. Det är den största av de två, John Deere 6250R och den får köras i 50 km/h på allmän väg.
Svenska John Deere har således fått fram en traktor som stämmer överens med reglerna i det svenska traktordirektivet för den nya klassen där traktorerna får köras i 50 km/h.
Men detta är endast en detalj av allt man lyckats åstadkomma.
John Deere 6250R har en nominell effekt på 250 hästkrafter och ger ytterligare 30 hästkrafter vid behov i fält- och transportarbete. Körs traktorn med kraftuttaget igång kan den som mest ge hela 300 hästkrafter med effektstyrningen. Eftersom den endast väger 9,3 ton blir det bara 31 kg per hästkraft.
Och det är just i den klassen John Deere behövde en traktor. Stark, lätt och smidig och med all tänkbar utrustning. John Deere 6250R är framtagen för maskinstationer, men passar naturligtvis på många större lantbruk med.
Jämfört med de tidigare modellerna i 6R-serien är hjulbasen 100 millimeter längre vilket innebär 2 900 millimeter.
Traktorerna har även fått mer lyftkraft i trepunkten bak och fram, större hydraulflöde, mer uttagbar hydrauloljemängd och större bränsletank.
NilehnTeknik provkör den nya traktorn i transport och med jordbearbetningsredskap och vi börjar med att koppla vagnen, en påhängare med styrbar boggi från tyska Krampe.
John Deere har från och med dessa modeller joystick som option. Den är ergonomiskt utformad, perfekt placerad i höger armstöd och har en ny intressant funktion som är bra just när man ska koppla redskap.
För man joysticken till vänster så kan man dra den fram och bakåt i det läget.
Drar man den bakåt börjar traktorn köra bakåt, men väldigt sakta, maximalt 5 km/h. Samma gäller framåt och då hasigheten är liten och slaget ganska stort i spaken får man mycket bra precision. Helt perfekt när man kopplar redskap.
Det finns många andra system för att köra med exakt precision i låg fart på steglösa transmissioner, men fördelen med denna nya från John Deere är att man inte behöver trycka på en knapp eller vrida ner ett vred från exempelvis fyra till ett. Det är bara att dra spaken till vänster och dra den framåt eller bakåt.
En annan finess som John Deere är ensam om på marknaden är att om körspaken dras längst fram eller längst bak och därefter trycks ytterligare ett steg förbi ett litet motstånd, ungefär som när man lägger en hydraulspak i flytläge, då intar traktorn automatiskt toppfarten.
Fördelen är att man aldrig behöver ha toppfarten i de två förval av hastighet som finns i systemet och som intas när man vippar körspaken åt höger.
Naturligtvis känner man igen många funktioner från Fendt Vario samt New Holland Claas och Deutz-Fahr med avancerad teknik, men John Deere har gjort en del egna lösningar.
Bland annat att den nya körspaken är ergonomisk med perfekt placerade knappar som föraren lätt når.
Nya John Deere 6250R är autostyrförberedd som standard och har även hytt- och framaxelfjädring samt frontlyft. Huvudströmbrytaren sitter i tändningsnyckeln vilket är praktiskt.
Den nya joysticken är däremot extrautrustning och kostar 8 970 kronor.
Den som inte väljer till det gör bort sig.
John Deere 6250R är en fin traktor att köra. Man sitter bra och har utmärkt komfort. Motorhuven är hög och frontlastare är inte optimalt. Redskapet försvinner framför huven långt innan man når marknivån.
Traktorn är stabil och smidig på vägen och NilehnTekniks utvärdering visar att den i standard passar perfekt till transporter av olika slag, alla möjliga arbeten i vallskörd, framför en stor växtskyddsspruta eller gödselspridare.
Men traktorn får belastas upp till 15 ton med vikter i hjul och i front och med det kan den även dra fram med ganska stora jordbearbetningsredskap och såmaskiner.
De fösta John Deere 6230R och 6250R levereras till kunder under sommaren 2017 och traktorerna tillverkas i tyska Mannheim precis som de övriga mindre 6R.
När det gäller service har även detta förbättrats. Numera är intervallet för motoroljan hela 750 timmar och genom att öppna en liten lucka i vänster sidopanel kommer man åt oljestickan för att kontrollera motoroljan.
John Deere har en lång lista av utrustning och jämfört med den specifikationen vi valt att göra i vidstående faktaruta kan man som kund både lägga till och dra ifrån. Som exempel kan traktorn erhållas med ekonomivarv även på 1 000 rpm pto samt ha ännu fler dubbelverkande uttag fram och bak.
Tycker man det räcker med 410 liter bränsle är där också en möjlighet till prisreduktion.
John Deere 6250R
Motor: Sexcylindrig John Deere på 6,8 liter och 221 kW (300 hk) maxeffekt och max vridmoment 1 167 Nm vid 1 600 rpm
Transmission: steglös
Däck: 600/70R30 fram och 710/70R42 bak
Bränsletank: 470 liter + 25 liter AdBlue
Lyftkapacitet: 10 400 kg
Max hydraulflöde: 160 l/min
Max hydraultryck: 200 bar
Yttre hydraulik: 4 dubbelverkande uttag
Vikt: 9 300 kg (utan vikter)
Vändradie: 6,32 m
Serviceintervall: Motoroljebyte 750 timmar (23,5 liter), Transmissionsoljebyte 1 500 timmar (160 liter)
Kraftuttag: 540, 540E och 1 000 rpm
Pris: 1 918 000 kronor
Pris per hk: 6 393 kronor
Vad kostar utrustningen
Luftkonditionering: std
Frontvikter, 900 kg: 22 880
Passagerarsäte: std
Frontlyft och pto: std
Hydraulisk släpvagnsbroms: std
Femte dubbelverkande uttag: 53 848
Luftfjädrad förarstol: std
Säkerhetsbälte förare: std
Säkerhetsbälte passagerare: std
Vändbar förarplats: nej
Hydrauliskt utskjut lyftdragkrok: std
Framaxelfjädring: std
Krypväxel: std
Tre plus:
- Bra körspak
- Lättkörd
- Bekväm
Tre minus:
- Dyr
- Finns bara som steglös
- Dålig sikt om lastartraktor