Viss pessimism inför 2015
Hela 41 procent tror på sämre lönsamhet i sitt lantbruk under 2015 jämfört med i fjol. Det är resultatet av den fråga vi ställde här på NilehnTeknik till våra läsare. Av drygt 100 svar anser dock 33 procent att lönsamheten ska bli i nivå med 2014 medan 26 procent tror att det ska bli bättre. Således kan man tolka siffrorna som att 2014 blir ett bra år, hela 59 procent tror att det ska bli bättre eller i varje fall minst lika bra som 2014.
Om 2014 var bra eller dåligt beror på vilken verksamhet man har på gården.
Mjölken började bra men slutade dåligt med ganska svarta framtidsutsiketer för 2015.
Även grisproducenterna har det tufft just nu medan övriga animalieproducenter som nötkött, fjäderfä och får haft bra lönsamhet.
Växtodlingen, som trots allt förenar flest svenska lantbrukare gick till och med mycket bra i fjol och hur det blir i år beror helt och hållet på vilken taktik man använder.
Den som köpte in gödsel i somras eller tidigt på hösten 2014 fick den insatsvaran till samma pris som inför växtodlingen 2014. Växtskyddet stiger lite nu i vår till följd av kronans försvagning, men den som varit listig köpte även det i september, då ju alla viste att det var valår 2014 och då försvagas oftast den svenska kronan det närsta halvåret efter valet, nästan oavsett valresultat.
Spannmålspriset kunde man säkra ändra fram till slutet av december 2014 till ett pris för leverans i skörd 2015, en bra bit över alla nivåer som gällde 2014.
Har man gjort så och får samma skörd som i fjol blir 2015 bättre.
Har man inte gjort någonting alls kommer gödseln att bli 15 procent dyrare, minst. Växtskyddet blir några procent dyrare och för varje dag man väntar nu, blir spannmålspriset sämre.
Räntan, en synnerligen viktig sak för svenskt lantbruk, ligger fortfarande kvar på en låg nivå och inget talar för att denna blir högre i år jämfört med 2014.
Sammanfattningsvis kan man konstatera att om man gör allt rätt, blir 2015 ett lönsammare år än 2014, borträknat 3 000 mjölkproducenter samt 2 000 grisproducenter. Men de andra 70 000 lantbruken bör gå med vinst.
Dessutom har vi inte facit för vare sig fläsk eller mjölk. År 2014 började som sagt bra men sen föll mjölkpriset. Nu startar vi på botten, men stiger det från midsommar kan det mycket väl bli någorlunda likartat.
Fläskpriset har under senaste tiden gått ner, först ute i Europa och nu även i Sverige. Jänkarna har fått bukt på PED-viruset och ökar nu sin produktion, men Kina verkar köpa mer fläsk och då kan det jämna ut sig snart och priset kan gå upp igen.
Oavsett vilket, det finns goda fundamentala faktorer som visar på att 2015 blir ett lönsamt år för svenskt lantbruk, den största skillnaden om hur resultatet blir på den enskilda gården, är ofta vad lantbrukaren själv tror.
Tror man att det ska gå åt helvete – ja då gör det oftast det, och tvät om!!