Workshop för jordbruket och Östersjön
Det går att rena Östersjön och samtidigt fortsätta producera livsmedel i länderna däromkring. Men det kommer att ta tid, kräva samarbete och vidareutveckling av nuvarande kunskap. Det är utgångspunkten för en framtidsorienterad workshop riktad till forskare, finansiärer, företag, myndigheter och lantbrukare.
– Att få Östersjön renare kommer inte att gå av sig självt. Man måste jobba aktivt med det. Samtidigt måste vi hitta former för ett hållbart jordbruk kring Östersjön. Jordbruket är viktigt inte minst ur sårbarhets- och självförsörjningssynpunkt, säger JTI:s forskningschef Ola Palm.
Det är också bättre ur miljösynpunkt att Östersjöländerna själva råder över jordbruksproduktionen, än att importera livsmedel vars produktionssätt man inte kan styra över, menar han.
– Sedan vill vi ju också behålla det kulturlandskap som jordbruket ger, säger Ola Palm.
Tillsammans med forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) arrangerar han därför en workshop 13 maj i Uppsala, där man i sex parallella sessioner ska vrida och vända på frågan om hur man får ihop ekvationen fortsatt jordbruksproduktion och rening av Östersjön.
– Vi hoppas att vi kan fortsätta bygga på den kunskap som vi tog fram i det nu avslutade EU-projektet Baltic Compass och andra projekt, säger Ola Palm.
När ett stort projekt avslutas finns ofta mycket material och kunskap som kan gå förlorad, eftersom den gemensamma drivkraften tar slut och andra uppgifter tar vid.
– Det här blir ett bra tillfälle för deltagarna i workshopen att komma fram till vilka de fortsatta behoven är så att vi kan hitta projekt för att jobba vidare mot målet att förena ett rent hav med uthållig livsmedelsproduktion i Östersjöregionen, säger Ola Palm.