ANNONS

Ytterligare en vecka med svagt upp

Priserna för spannmål och andra grödor var svagt stigande på de internationella börserna även denna veckan. Det innebär två veckor i rad med svagt upp och ett tecken på att prisnivån kanske stabiliseras där vi befinner oss nu ungefär.

På börsen i Chicago slutade denna veckan vete med plus 4,8 procent, majs plus 0,2 procent medan sojan gick minus 1,6 procent.
På Matif i Paris gick vete upp med 0,7 procent, majs gick upp med 0,6 procent medan raps stod oförändrat i pris.
Prisförändringarna stämmer bra överens med marknadssituationen. Priset på råolja faller och därmed även raps och soja. Produktionen av soja ser ut att öka och därmed faller den varan med i pris än rapsen.
Lagren av majs och vete i världen är historiskt små och mycket av detta ligger i Kina. Mot den bakgrunden har marknadsanalytiker trott på en prisuppgång i ett halvår, denna har dock uteblivit då marknaden aldrig riktigt orkat. I vinter har analytikerna svängt lite och tror snarare på fortsatt prisfall.
Att det nu stigit två veckor i rad kan vara en tillfällig korrigering i ett fortsatt prisfall, men kanske snarare att botten faktiskt är nådd. Att börsen i Chicago alltid stiger mer än Matif i Paris när det går uppåt är inte heller så märkligt.
EU har minskat sin spannmålsexport med 18 procent i år jämfört med i fjol. Det beror på att Ryssland skänker spannmål till en del fattiga länder i Afrika, och säljer med rabatterat pris till andra, länder som normalt EU skulle sålt till.
Den andra faktorn till att EU översvämmas med spannmål, vilket pressar priset neråt är att Rysslands krig mot Ukraina i stort sett stoppat sjöfrakten av spannmål via Svartahavet och i stället väller spannmål från Ukraina in i EU.
Man kan nog konstatera att alla de embargo som EU snabbt satte upp mot Ryssland då de anföll Ukraina inte på långa vägar slår så hårt mot Ryssland som de handelsåtgärder Ryssland gjort mot EU. Handelshindren är för det första med en stor mängd undantag och det som inte har undantag handlas via Kina, Indien och andra länder och därmed rullar det i stort sett på som vanligt i Ryssland.
Men i EU ser vi hela tiden tydlig påverkan av allt Putin hittar på.
I Sverige har kronan stärkts ganska rejält den senaste tiden och står i dag i 11:27 mot en euro. Det är både för och nackdelar med det. Spannmålspriserna minskar naturligtvis och dagspriset för fysisk vara i Sverige är just nu för höstvete 2:70 kronor per kg, vårvete (med minst 13 % protein) 3:45 kronor per kg, fodervete 2:- kronor per kg, etanolvete 2:- kronor per kg, råg 2:30 kronor per kg, foderhavre 2:50 kronor per kg, grynhavre 3:30 kronor per kg, foderkorn 2:30 kronor per kg, maltkorn 3:10 kronor per kg, foderärtor 3:12 kronor per kg, åkerbönor 3:12 kronor per kg, linfrö 5:25 kronor per kg och raps 4:85 kronor per kg.

Relaterade artiklar