ANNONS

100 år av hushållning

Att hushålla med resurser och äta bra och hälsosam mat är lika viktigt idag som för hundra år sedan när Hushållningssällskapet anställde sin första hemkonsulent. Idag är det matkonsulterna på Hushållningssällskapet som arbetar mot samma mål: bra och sund mat, respekt för råvarorna och hushållning.

Den långa resan från hemkonsulent till matkonsult

Nutidens matkonsulter arbetar med andra förutsättningar: mat finns i överflöd och vi har bra och fina kök – men kunskapen om råvaror, matlagning, goda måltider behövs fortfarande. Idag arbetar matkonsulten mer utåtriktat och utbildar främst personal inom vård, skola och omsorg men även inom privat sektor.

Men kärnan finns kvar. Kunskapen. Respekten för maten och måltiden. Och viljan att dela med sig av det man kan – att sprida matglädje!

En av matkonsulternas viktigaste uppgifter idag är att visa att det faktiskt går

– Vårt fokus är att erbjuda utbildningar som riktar sig till personer som lagar och hanterar mat i sin yrkesroll. Då kan vi nå människor i hela samhället – alla från de yngsta till de äldsta säger Margareta Frost Johansson, utvecklingsledare på Hushållningssällskapens Förbund. Det handlar om kunskap – och om vanor. Och det är därför det är så viktigt att börja skapa rätt attityder till mat tidigt. Gärna redan på våra förskolor och skolor – om personalen har rätt kunskap och rätt inställning kan barnen få en riktigt bra start! Eller varför inte på BVC som i Hushållningssällskapets projekt ”Matstart”.

Från ”ta vara på allt” till ”välja ur ett överflöd”

Det kanske tydligaste skiftet i synen på mat under de senaste hundra åren är hur vi har gått från att ha just tillräckligt med mat till att ha ett enormt överflöd. Samtidigt arbetar matkonsulterna fortfarande med att ge kunskap om hur tar tillvara råvarorna på bästa sätt och hur man kan hushålla för att minska matsvinnet – inte minst i storhushållen. Det handlar om att hjälpa till att välja ur ett överflöd – att skapa en förståelse för vad som är bra mat och hur man kan skapa näringsriktiga måltider ur en närmast oändlig mängd möjligheter.

En aktör som står för kunskap

– Jag tycker att det finns ett värde i att sprida kunskap och att uppmuntra till att fler människor får möjlighet att göra medvetna val, förklarar Margareta.

Vi som är matkonsulter tror på att det finns ett värde i bra måltider, som ger näring för både kropp och själ. Vi vet att alla har möjlighet att välja en hållbar lösning som är hälsosam, klimatsmart och riktigt god. Och vi visar gärna hur det går till!

Framtiden

Idag arbetar de sexton matkonsulterna som är spridda över hela landet både nationellt och regionalt – ofta i projektform. Projekt som Matstart, Fokus Matglädje och Mindre Matsvinn har fått stor uppmärksamhet och har hjälpt många verksamheter i sitt förändringsarbete.

Relaterade artiklar