20 tips vid blöt skörd
Inför den kommande skörden kan det vara läge att förbereda sig för våta och tuffa förhållanden. Här presenterar vi 20 tips från den brittiska lantbrukstidningen Farmers Weekly för att klara skörden även då det är extremt blött.
1. Ställ in släpskorna under skärbordet så högt som det går för att minimera risken för att dessa skjuter jord framför sig.
2. Fingrarna i kniven ska ha en rak sida för att ge ett bra snitt och knivhållarna ska vara väl nere så att kniven hålls på plats.
3. Kör med minsta möjliga antal axlyftare då dessa gärna lyfter upp rötter som orsakar problem när det är vått.
4. På skärbord där man kan justera avståndet mellan kniv och inmatningsskruv ska detta avstånd ställas så att grödan trillar mjukt mot skuven och faller in mot mitten med axet först. Är avståndet för kort kan grödan gå i en båge upp framför skruven och om avståndet är för långt är det svårt att hålla jämn stubbhöjd då avståndet till tröskans framhjull ökar. Likaså blir inmatningen ojämn vid för långt avstånd.
5. Använd haspeln mer frekvent. Fuktig gröda dröslar inte så lätt och därför kan man gå ner i spannmålen ganska aggresivt med haspeln. Se även till att vingarna på haspeln är rätt inställda vad gäller vinkeln. De ska vara vinkelräta när de når grödan längst fram och därefter vinklas mot skärbordet när de snurrar vidare neråt innåt.
6. Ställ in avståndet mellan knivens bakkant och skärbordet. Det ska vara mellan 3 och 5 mm och görs med bordet upplyft.
7. Fuktig gröda sliter hårt på tröskans hela drivlina, men framförallt på inmatningsskruv och inmatningselevator. Spänn därför slirkopplingen på inmatningsskruven lite extra så att denna inte slirar vid tillfällig överbelasting.
8. Genom att låta inmatningsskruven snurra med mindre varvtal minskar risken för lindning runt densamma. Genom att skifta kugghjulen minskar man varvtalet med cirka 100 rpm.
9. Ställ in inmatningsskruvens fingrar så avståndet blir hela 10 mm mellan spets och skärbordets botten. Större avstånd ger mindre risk för lindning.
10. Om halmen inte ska pressas, kör med skärbordet så högt som möjligt. Detta ger enklare flöde av grödan genom tröskan och minskar belastningen på hacken. Men med mindre material måste framkörningshastigheten ökas så att tröskan alltid är full med material och därmed arbetar optimalt. När grödan ligger ner måste skärbordet sänkas till nödvändig nivå och framkörningshastigheten minska.
11. På tröskor med förcylinder innan den ordinarie slagskon ska stenfickan öppnas och man ska noga kontrollera att inte smuts och jord fastnat i förcylinderns slagsko.
12. Öka cylindeervarvtalet med 60 rpm och dra åt slagskon lite till vid våta förhållanden. Tänk även på att värdena i instruktionsboken är för en splitter ny maskin.
13. Vid körning i blöta förhållanden blir det mycket smuts och jord i tröskan. Öppna därför alla luckor och spola rent med tryckluft eller högtryckstvätt i cylinder, slagsko, halmskakare, såll, retur och spannmålselevator.
14. Smuts i tanktömningsröret är även det ett problem vid fuktig väderlek. Bygger det på jord och agnar i röret kan detta vara svårt att få loss. Genom att lossa skruven och dra den fram och åter kan det lossna. Sitter det hårt fast får man demontera hela tanktömningsröret och lägga det i vatten över natten så smutsen det löses upp. För att minimera risken för att överbelasta tanktömningsröret vid fuktiga förhållanden kan man minska utloppet från spannmålstanken.
15. För att göra halmskakarna mer aggressiva kan man skruva fast förhöjningar på deras sidor. De kallas ofta fiskstjärtar och innebär att grödan kastas längre upp i luften för varje steg det passerar bakåt.
16. På tröskor med en halmvinda över halmskakarna kan man få problem med lindning när det är fuktigt. Det enklaste sättet att få bukt med det problemet är att demontera vindan.
17. På rotortröskor finns det utrymmer att montera på extra vingar både för urtröskning och separation. Med flera vingar minskar risken för lindning runt rotorn samtidigt som materialflödet ökar.
18. Kontrollera att sensorn för stopp i halmhuven fungerar. Tryck på flärpen och kontrollera att summern ljuder i hytten innan tröskningen påbörjas.
19. Knivbladen måste vara i perfekt skick. Inga skador och rätt vinkel mot fingrarna.
20. Sätt inte strängskärmarna för smalt. De flesta moderna pressar behöver ändå en bred sträng för att göra jämna balar. Håll ett öga i backspegeln. Kommer det ut halm ur huven eller hacken i ett jämnt flöde är det ett tecken på att även inmatningen fungerar bra.