ANNONS

6 miljoner till jämställt lantbruk

Jordbruksverket utlyser 6 miljoner kronor för att öka förutsättningarna för ett mer jämställt företagande inom den gröna näringen. Syftet är att en mer jämställd näring ska bidra till ökad lönsamhet och innovationsgrad i företagen.

Den gröna näringen är fortfarande långt ifrån jämställd. Män äger idag cirka 80 procent av alla lantbruksföretag (82 procent 2020). Rapporten Skörda lika, som United Minds tagit fram på uppdrag av Jordbruksverket, pekar på att en mer jämställd näring kan bidra till ökad lönsamhet och innovationsgrad i företagen.

− Det finns mycket att vinna för dessa företag på att bli mer jämställda – både ekonomiskt och socialt. En stor utmaning för den gröna näringen är inte minst bristen på arbetskraft. Genom att skapa en mer välkomnande miljö kan det på sikt bli lättare att attrahera fler till näringen, säger Jenny Öhlin på Jordbruksverkets näringsutvecklingsenhet.

Kompetensutveckling bidrar till ökad jämställdhet

Jordbruksverket har genom landsbygdsprogrammet pengar för kompetensutveckling som ska bidra till ökad konkurrenskraft inom den gröna näringen. Syftet med utlysningen, som går att söka fram till och med den 11 februari 2022, är därför att finansiera kunskapshöjande projekt som kan vara en del i omställningen mot en mer jämställd bransch.

− Projekten kan bland annat handla om att sprida kunskap om betydelsen av jämställt företagande, ge forum för diskussioner och uppmuntra kollegialt lärande. Detta kan ge förutsättningar för ett förändrat beteende som i sin tur kan bidra till att stärka konkurrenskraften och innovationsgraden hos primärproducenter inom jordbruks-, trädgårds- och rennäringen, fortsätter Jenny Öhlin.

I projekten kan aktiviteter så som kurser, studiecirklar, erfarenhetsgrupper eller liknande ingå. Aktiviteterna kan handla om olika teman, exempelvis:

ägarskiften
juridiska frågor, exempelvis kring ägandet av mark
hur man kan arbeta med normer och den sociala kulturen inom näringen
arbetsfördelning
goda exempel på jämställda företag
företagsledningsfrågor och hur man som arbetsgivare kan arbeta med jämställdhet på sitt företag, exempelvis vid rekrytering och tillsättning av styrelser till sitt aktiebolag.
Ur rapporten Skörda lika

År 2020 fanns cirka 58 800 jordbruksföretag. Av dessa drevs knappt 53 500 som enskild firma. Kvinnor ägde 18 procent av dessa och män 82 procent.

Endast 22 procent av representationen i styrelse och ledning i de tio största medlemsägda företagen inom det gröna näringslivet utgörs av kvinnor.

De flesta som driver ett lantbruk har ärvt gården. Generationsväxling har ofta skett till söner.

Att kvinnor i lägre utsträckning står som ägare i familjeföretaget medför problem som även kan riskera andra rättigheter, som exempelvis ägandet av bostaden man bor i.

Kvinnor är i högre utsträckning deltidsanställda inom jordbruket. Det är vanligt att kvinnor investerar betydande arbetsinsatser i det som de inte får betalt för.

Att det existerar könsskillnader får konsekvenser då det stärker bilden av en manlig lantbrukaridentitet och genererar hinder för kvinnligt företagande.

Relaterade artiklar